« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ŠVICARCI

Banke će izgubiti 5 milijardi kuna na konverziji kredita

Vlada tijekom rujna planira prihvatiti zakonsko rješenje kojim bi se trajno riješio problem kredita vezanih uz švicarski franak na način koji se neće svidjeti bankama

Bankari će izvući deblji kraj?
Bankari će izvući deblji kraj? (Arhiva)
Više o

banke

,

krediti u švicarcima

,

švicarski franak

,

konverzija u euro

Prijedlog Vlade ide k trajnom rješenju problema dužnika s kreditima u CHF, s obzirom da su sada u primjeni dvije privremene mjere - o smanjenju kamata na te kredite na 3,23 posto, uvedenu 2014. godine, te zamrzavanje tečaja CHF na 6,39 kuna za franak od siječnja ove godine.

"Apsurdno je da je dužnicima nakon 8 ili 9 godina otplate kredita u CHF glavnica veća nego u trenutku kada su ugovarali kredit. Stoga je ključno da se tim ljudima pomogne", izjavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Podsjetio je da je Vlada prepustila određeno vrijeme bankama da izravno s građanima iznađu odgovarajuće rješenje, no s obzirom da se to nije dogodilo, sada je donijela "vrlo snažnu političku odluku da se ide prema modelu trajnog rješavanja".

"Ovim modelom u potpunosti se želi izjednačiti dužnike u švicarskim francima sa onima koji imaju kredite u eurima. Time se eliminira problem utjecaja ekstremnog rasta tečaja CHF na povećanje glavnice i ukupnog iznosa potrebne otplate kredita u švicarcima. Zapravo se time u idućem razdoblju u otplati ostatka duga u potpunosti oni izjednačavaju s građanima koji su zaduženi u eurima", istaknuo je Grčić.

Kako je pojasnio, razlika koja je stvorena u prethodnom razdoblju se otpisuje, odnosno glavnica kredita se smanjuje, a taj ukupni trošak smanjenja ide na teret bankarskog sektora.

26.08.2015. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh