« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
EH, DA ...

Bankari su i dalje nezasitni

Nenormalni bonusi i ostale privilegije jednostavno se ne mogu istjerati iz bankarskog sustava

Pohlepi bankara ne može se stati na kraj
Pohlepi bankara ne može se stati na kraj (Arhiva)
Više o

bankari

,

naknade

,

nezasitnost

Prije pet godina je u SAD-u započela financijska kriza, s posljedicama po cijeli svijet. Od tad se na ulogu banaka gleda pažljivije. Banke su prouzročile balon od sapunice u poslovima s nekretninama a njihovi menažeri su dobivali nenormalne bonuse. Je li se od tad iole promijenio način razmišljanja? Jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazuje da - nije.

Gramzivost je i dalje tu

Prosvjedi pokreta Occupy Wall Street protiv načina na koji rade moćne banke nisu se u New Yorku baš tako davno dogodili. Jordan Thomas radi na 33. katu jednog nebodera u ulici Wall Street, koja je jedno od najvećih svjetskih financijskih središta. U Thomasovim rukama je najnovije istraživanje koje je proveo njegov ured Labaton-Sucharow. Pokušalo se odgovoriti na pitanje kakvi moral i etika vladaju u američkom bankarskom sektoru? Rezultati su poražavajući.

Njegov je ured anonimno anketirao 250 brokera, bankara, menadžera hedge fondova i analitičara. Rezultat: gramzivost je i dalje tu, a moral s smatra nečim što je samo za mekušce. Gotovo 40 posto ispitanika s manje od deset godina radnog iskustva u bankarskom sektoru je priznalo da do etike i morala i ne drže previše. "Za deset milijuna dolara bi prevara na poslu bila sasvim u redu. Ukoliko ih nitko ne ulovi. Ovaj način razmišljanja: nezakonito poslovanje je u redu ako vas ne ulove, to je vrlo uznemirujuća vijest", kaže Jordan Thomas."Morat će se sve još pogoršati, prije nego stvari krenu nabolje. Osim ukoliko mi nešto sad ne poduzmemo", komentira Thomas.

On je nekad radio kao odvjetnik u burzovnom nadzornom odboru. Sada je zadužen za takozvane "zviždače" u financijskom sektoru i čudi se da je gramzivost prije svega prisutna kod mlađih bankara. "Ja i moji kolege smo mislili da će baš mladi vjerovati u dobro, da žele biti drugačiji od svojih prethodnika", kaže Thomas.

A upravo su ti prethodnici američku financijsku industriju 2008. gurnuli u sve ove današnje neprilike. I je li netko nešto iz toga naučio? "Ma zaboravite", odgovara profesorica gospodarskog prava Sveučilišta Cornell Lynn Stout, "mi smo se tek samo nadali da će se nešto promijeniti. Ali financijski sektor i dan danas vjeruje da se uopće ne treba mijenjati."

Posebno je poražavajuć podatak da je više od polovice ispitanih bankara odgovorilo kako su uvjereni da njihovi konkurenti lažu i varaju. Trećina njih otvoreno kaže da onaj koji ne vara i ne laže niti ne može biti uspješan. A tu su još i ogromne isplate bonusa.Svi lažu i varaju

"28 posto vjeruje da bonusi pridonose tomu da se laže i vara. A to je upravo suprotno onome što cijelo vrijeme tvrde banke", kaže Jordan Thomas.

On kaže da njega kao autora istraživanja o gramzivosti, prevarama i vlastitoj viziji jednog sektora nakon krize jedna stvar izuzetno zabrinjava. Prema anketi, mnogi bankari više uopće na prvo mjesto ne stavljaju dobrobit svojih klijenata. "Uopće nema sumnje, tu se još samo radi o lakomosti. Jer ako ne predstavaljaš svog klijenta, koga onda predstavljaš? Samo sebe samog. A to nije ono što bi trebalo biti temelj našeg finacijskog sustava", upozorava Thomas.

Piše: Georg Schwarte/Snježana Kobešćak
22.07.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh