« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
SLAVKO, KAJ VELIŠ?

Zakon o predstečajnoj nagodbi ide na Ustavni sud

Sudac odredio zastajanje u postupku radi podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnost pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

Nevolje u Slavkovom raju ...
Nevolje u Slavkovom raju ... (Arhiva)
Više o

Ustavni sud

,

ocjena ustavnosti

,

Dalekovod

,

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

Tijekom postupanja u sudskom postupku sklapanja predstečajne nagodbe u slučaju Dalekovod, sudac je utvrdio da pojedine odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi donesenog u siječnju prošle godine, kao i izmjena tog zakona iz lipnja ove godine, nisu suglasne s Ustavom Republike Hrvatske, navodi se u rješenju koje je danas donio sudac u tom postupku Mislav Kolakušić, a koje je objavljeno na internet stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu .

Sudac je stoga zastao s postupkom sklapanja predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, uslijed čega se neće održati niti za sutra zakazano ročište o sklapanju nagodbe.

Sudac Kolakušić u rješenju najavljuje da će u roku od osam dana podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

U obrazloženju podsjeća da je odredbom članka 66. stavak 14. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisano da se u postupku pred sudom na odgovarajući način primjenjuju pravila parničnog postupka u postupku pred trgovačkim sudovima.

Pritom podsjeća na odredbe Zakona o parničnom postupku kojima je određeno da ročište određuje sud kad je to zakonom propisano ili kad to zahtijevaju potrebe postupka te da protiv rješenja o određivanju ročišta nije dopuštena žalba, kao i odredbu da sud može odgoditi ročište kada postoje opravdani razlozi.

Ročište za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodomodređeno je 'prije nego što je Sud postupajući u predmetu utvrdio da su ispunjene sve pretpostavke za sklapanje predstečajne nagodbe iz članka 66. Zakona, iz razloga što je Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, propisana iznimna hitnost rješavanja', navodi se u obrazloženju rješenja.

Inače, odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi uz ostalo je utvrđeno da se ročište za sklapanje predstečajne nagodbe (koja se sklapa pred trgovačkim sudom) mora održati u roku od 15 dana od podnošenja prijedloga.

To je ročište u predstečajnoj nagodbi za Dalekovod pred Trgovačkim sudom u Zagrebu bilo zakazano za sutra, 23. srpnja, no zbog današnje odluke o zastajanju s postupkom ono se neće održati.

22.07.2013. 15:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh