« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
bandum kerić

Bandiću Zagreb, Kerumu Split

Prvi neslužbeni rezultati donose i neke iznenađujuće pobjede

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

lokalni izbori

,

neslužbeni rezultati izbora

,

rezultati izbora

,

rezultati izbora Zagreb

Prema prvim neslužbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora govore da u Zagrebu sa 61,74 posto osvojenih glasova vodi Milan Bandić, dok Kregar ima 36,73 posto.

U Splitu Kerum ima 57 posto glasova, a SDP-ov Ranko Ostojić 40%. U Velikoj Gorici kandidat HDZ-a Dražen Barišić ima 56%, a Tonino Picula (SDP) 42%. U Osijeku Krešimir Bubalo (HDSSB) vodi sa 64%, a Anto Đapić (HSP) ima 33 %. U utrci za osječko-baranjskog župana vodi Vladimir Šišljagić (HDSSB) sa 53%, a kandidat koalicije HDZ-a i HSP-a Tomislav Ivić ima 43%.

U drugom krugu izbora za gradonačelnika Vukovara, kandidat koalicije HDZ-HSP-HSU-HSS-HSLS Damir Barna (HDZ) osvojio je 49,11 posto a kandidat SDP-a Željko Sabo 49,44 posto glasova, potvrdilo je Gradsko izborno povjerenstvo. To su podaci do sada prebrojanih 5.029 glasova pristiglih u Gradsko izborno povjerenstvo sa 8 od ukupno 16 biračkih mjesta.

Ma kako prošlo u Zagrebu, pobjednik će imati podršku izuzetno malog dijela stanovništva metropole. Bandićevo vikanje nakon prvog kruga da je gotovo pola Zagrepčana glasalo za njega je najobičniji spin, jer je za njega glasalo niti 20% od ukupnog broja birača. Odaziv na izbore bio je katastrofalno loš, kao da nikoga nije briga tko će voditi grad sljedeće četiri godine. Izašlo je tek malo više od trećine ukupnih birača.

Niti 150 tisuća glasova ne može predstavljati polovicu stanovništva Zagreba, ali oni koji nisu izašli nemaju se pravo buniti, jer su mogli doći i obaviti svoju građansku dužnost. Kad se prebroje zaposlenici Bandićevih tvrtki i njihove obitelji, to bi otprilike bilo to ... Ne sumnjamo da će Bandić vikati od velikoj pobjedi i dvotrećinskoj podršci građana, no to jednostavno nije istina - istina je da su oni koji su za njega glasali ipak bili motiviraniji od onih koji su glasali za Kregara.

Građani Zagreba svojom su tako pasivnošću pokazali valjda da im je dosta politike, pa makar i po cijenu od 14 tisuća eura za kvadrat WC-a.

Zanimljivi rezultati ostvareni su u Vukovaru, gdje je pobijedio predstavnik SDP-a i tako po prvi puta nakon mirne reintegracije gradonačelnik grada heroja neće biti HDZ-ovac. Još je napetije u gradskoj skupštini Vukovara, gdje SDP i HDZ sa satelitima imaju po 13 mjesta, a jezičac na vagi je SDSS sa 4 vijećnika, koji su do sada uvijek stajali uz HDZ. Kako će biti sada, vidjet ćemo.

Dubrovnik također ima novog gradonačelnika, Andro Vlahušić je uspio pobijediti Dubravku Šuicu unatoč pozivima Sanadera Hercegovcima da spase Grad. Kako je Vlahušić uspio pridobiti i listu Pere Vićana na svoju stranu u gradskom vijeću, SDP preuzima Grad u potpunosti.

31.05.2009. 22:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Domagoj
    01.06.2009. 00:12
    kralj je mrtav, živjeli kraljevi! a što je novo u cijeloj priči? :D
  2. avatar
    Domagoj
    01.06.2009. 00:21
    "...oni koji nisu izašli nemaju se pravo buniti, jer su mogli doći i obaviti svoju građansku dužnost."

    oooo, pa nemojmo tako, ja svoje pravo na pobunu, koju mi ista ta demokratska kategorija 'dužnosti' dozvoljava, zadržavam uvijek jer je to jedina prava dužnost... zaokružiti listić nije ništa više od konformizma kojim se ne mijenja ništa osim statista... a to je, ma što vi mislili o tome, prava istina :-/
  3. avatar
    Domagoj
    01.06.2009. 00:24
    i još samo jedan osvrt (iako izgleda kao da je prvi - treba srediti redoslijed komentara), hadeze-ovi birači su srušili sdp u splitu, a održali ga u zagrebu, prćijo naša lijepa volim te do neba jer nigdje nema farse kakve ima ovdje

    pusa svima koji su glasali, sigurno se osjećate 'ispunjeno' :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh