« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DRŽ, NE DAJ

Bandić predložio da cijena vrtića bude 300 kuna

Milan Bandić uputio je Gradskoj skupštini svoj prijedlog da cijena vrtića i jaslica bude 300 kuna, produženi boravak u školi iznosio bi 200 kuna, bez obzira na dohotke kućanstva

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

Milan Bandić

,

dohodak

,

cijena vrtića

U izmijenjenu prijedlogu proračuna grada Zagreba za iduću godinu, koji je gradonačelnik Milan Bandić uputio Gradskoj skupštini na drugo čitanje i o čemu bi zastupnici trebali raspravljati na idućoj sjednici 19. prosinca, cijena vrtića i jaslica trebala bi iznositi 300, a produženog boravka u školi 200 kuna, bez obzira na dohotke kućanstava, javlja Hina.

U izmjenama prijedloga programa javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi te skrbi o djeci predškolske dobi grada Zagreba za 2012. gradonačelnik Bandić navodi kako se "za 2012. planira jedinstven mjesečni iznos sudjelovanja roditelja djece s prebivalištem u Zagrebu u cijeni programa: za redoviti 10-satni program 300, za redoviti poludnevni program s prehranom 225 i za redoviti poludnevni program bez prehrane 150 kuna".

Gradonačelnik predlaže da vrtić i jaslice budu besplatni za dijete osobe s invaliditetom od 90 do 100 posto te za treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovitom programu. Za dijete invalida od 60 do 80 posto plaćala bi se polovica iznosa cijene, a za dijete invalida od 50 posto i manje cijena bi trebala biti 75 posto od cijene vrtića, odnosno jaslica, koliko bi se plaćalo i za drugo dijete iste obitelji u redovitom programu te za dijete samohranog roditelja.

Za dijete čija obitelj ima pravo na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi cijena redovitoga vrtićkog, odnosno jasličkog programa trebala bi biti 20 posto od cijene.

U izmjenama prijedloga programa javnih potreba u osnovnom odgoju i obrazovanju grada Zagreba za 2012. gradonačelnik Bandić navodi kako se "za 2012. planira jedinstven mjesečni iznos sudjelovanja roditelja učenika s prebivalištem u Zagrebu u cijeni programa produženog boravka od 200 kuna".

Za dijete invalida od 90 do 100 posto produženi boravak u školi trebao bi biti besplatan, kao i za treće i svako daljnje dijete iste obitelji u programu produženog boravka. Za dijete invalida od 60 do 80 posto cijena produženog boravka trebala bi biti upola niža, a za dijete invalida od 50 posto i manje cijena bi trebala biti 75 posto od cijene, koliko bi iznosila i za drugo dijete iste obitelji u programu produženog boravka u školi kao i za dijete samohranog roditelja.

Za dijete čija obitelj ima pravo na stalnu novčanu pomoć u sustavu socijalne skrbi cijena produženog boravaka u školi trebala bi iznosti 20 posto od cijene produženog boravka u školi.

Proračun za 2012. trebao bi biti 6,72 milijarde kuna. Naime, gradonačelnik je za skupštinsku sjednicu 19. prosinca uputio amandman da se poveća prihod od 70.000.000 kuna tako da ukupni prihodi i primitci iznose 6.720.000.000 kuna. Povećanje prihoda u navedenu iznosu planirano je od prodaje nekretnina u gradskom vlasništvu.

Na tematskoj sjednici skupštinskog odbora za obrazovanje i šport 8. prosinca pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić je na upite članova skupštinskog odbora i Udruge "Vrtići za sve" što će biti s uplatnicama koje stižu roditeljima za vrtiće, rekao da do kraja prosinca ove godine i donošenja novog gradskog proračuna "još nitko ne zna što će s tim biti".

"Tada će se znati i plaćaju li roditelji više po dohodovnom cenzusu gradonačelnika Milana Bandića (od 0 do 2000 kuna) ili po odluci gradske skupštine iz travnja ove godine (200 kuna za jaslice i 400 kuna za vrtić), odgovorio je Lovrić na pitanje zastupnice Ivane Horvat-Mlinar (SDP) ima li gradska uprava odgovor koji se model naplate vrtića u Zagrebu provodi.

13.12.2011. 14:34:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh