« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
STATISTIKA

Zagrebačke prometnice - Manje poginulih, više ozlijeđenih

Zagrebačka je policija objavila kako je brzina uzrok svake pete nesreće i najčešći prometni prekršaj, dok su osobe pod utjecajem alkohola krivac za svaku osmu nesreću

Fotografija vijesti
Više o

prometne nesreće

,

prometne statistike

,

zagrebačka policija

,

vožnja pod utjecajem alkohola

U prvih 11 mjeseci ove godina na zagrebačkim je cestama poginulo 70 ljudi manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj ozlijeđenih viši za 30, obavila je PU zagrebačka, prenosi Hina.

Broj poginulih manji je za 12,5 posto nego lani, a od 3700 ozlijeđenih teško je stradalo njih 585.

Ukupan broj ozlijeđenih porastao je za 30 osoba ili 0,82 posto.

Brzina je bila uzrok svake pete nesreće, odnosno u 20,9 posto od ukupna broja nesreća, a zbog nje je poginula svaka druga osoba. Lani je brzina bila kobna za 28 osoba ili 35 posto od ukupnog broja poginulih.

Prekoračenje brzine je, po policijskoj statistici, bio najčešći prekršaj, odnosno svaki četvrti od ukupno 178.174 prometna prekršaja.

Pijani vozači sudjelovali su u svakoj osmoj nesreći. U čak 29 od ukupno 65 nesreća s poginulima vozači koji su izazvali nesreću imali su nedopuštenu koncentraciju alkohola. Čak 12 takvih vozača imalo je više od 1,5 promila alkohola u krvi, od 0,5 do jednog promila imale su četiri osobe, a od 1 do 1,5 njih šest.

Policija je podnijela i više od 7,2 tisuće prekršaja zbog vožnje u pijanu stanju ili odbijanja alkotestiranja, od kojih su čak dvije trećine počinile osobe do 30 godina.

Policija navodi da će joj nadzor brzine i vožnje pod utjecajem alkohola i ubuduće biti prioritet.

12.12.2011. 15:44:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh