Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2013. 19:02:00
GONG

Bandić i Kerum najviše muljaju u kampanji

GONG ne vjeruje podacima o nula kuna potrošnje na izbornu promidžbu Bandića i Keruma koji iskaču iz svake paštete

Mile i Žele rade budale od DIP-a i DORH-a
Mile i Žele rade budale od DIP-a i DORH-a (Arhiva)

Najslabije točke provedbe Zakona odnose se na zloupotrebu javnih resursa za aktivnosti unutar kampanje te netransparentnu dodjelu proračunskih zaliha udrugama koje podupiru kandidate na lokalnim izborima, priopćeno je iz GONG-a.

Neuvjerljivima im se čine i podaci o nula kuna donacija i potrošnje na izbornu promidžbu u određenim preliminarnim izvještajima kandidata u Zagrebu i Splitu. Birači, kako se ističe, svakodnevno svjedoče izbornoj promidžbi što potvrđuju i njihove brojne dojave GONG-u.

Jedna od zamjerki odnosi se na sustavno izvlačenje novca iz proračunskih zaliha Grada Zagreba kako bi se financirala različita udruženja za koje se sumnja da plaćaju troškove kampanje kandidatu, a što se ne navodi u njegovim financijskim izvještajima.

Kao primjer GONG navodi da je od 22. travnja do 10. svibnja 2013. aktom gradonačelnika dodijeljeno ukupno 2,6 milijuna kuna u svrhu 'korištenja sredstava proračunske zalihe, za dotacije i pomoć raznim udrugama, ustanovama i pojedincima'.

Najčešće primjedbe također se odnose i na korištenje javnih resursa u svrhu kampanje - škola, prostorija mjesnih odbora, telefona, automobila, zaposlenika i drugog te prikazivanje redovnih aktivnosti načelnika i gradonačelnika kao aktivnosti u kampanji.

Imajući na umu pad povjerenja javnosti u političke procese, odgovornost je nadležnih institucija, prvenstveno izbornih povjerenstava, Državnog izbornog povjerenstva i Državnog odvjetništva da provode Zakon tako da analiziraju predane financijske izvještaje te sankcioniraju kršitelje, poručuje GONG.

15.05.2013. 19:02:00
http://metro-portal.hr/bandic-i-kerum-najvise-muljaju-u-kampanji/78143/