« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NE BI SE MEŠALI

Bandić i Josipović smatraju da je Sanaderov povratak stvar HDZ-a

Paljba između dva kandidata nastavila se i tijekom nedjeljnog sučeljavanja na kojem je jedno od pitanja bilo i povratak Ive Sanadera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Ivo Sanader

,

Ivo Josipović

,

sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Obojica predsjedničkih kandidata, SDP-ov Ivo Josipović i nezavisni Milan Bandić, izjavili su na večerašnjem RTL-ovom sučeljavanju kako je najava bivšeg čelnika HDZ-a Ive Sanadera o jačem stranačkom angažmanu unutarnja stvar HDZ-a u koju se ne žele miješati, očekuju da će na dužnosti predsjednika države surađivati s premijerkom Jadrankom Kosor, a ne misle da će birači odmah nakon predsjedničkih izaći i na prijevremene parlamentarne izbore.

Josipović očekuje da će HDZ svoje aktualne prijepore riješiti na demokratičan i transparentan način, te je spreman na kohabitaciju sa Jadrankom Kosor, Sanaderovom nasljednicom na čelu HDZ-a i Vlade, koja, ustvrdio je, ima legitimitet jer je dobila povjerenje u parlamentu.

I Bandić ističe kako su "preslagivanja" u HDZ-u unutarnja stvar te stranke, a upitan na čiju bi stranu stao dogodi li se puč u HDZ-u, Sanaderovu ili Kosoričinu, odgovorio je kako aktualna premijerka ima puni legitimitet voditi izvršnu vlast u zemlji. Sadašnju situaciju u HDZ-u uspoređuje s onom 1994., kada je iz stranke izašao i predsjednik Republike Stjepan Mesić. "Vidjet ćemo za mjesec, dva, tri što će se dogoditi u preslagivanjima u HDZ-u", rekao je.

"Dok je kolega Josipović bio u toploj sobi Pravnog fakulteta, ja sam bio u borbi s HDZ-om, mnogo toga se u HDZ-u slomilo preko mojih leđa", poručio je Bandić SDP-ovu kandidatu, ističući kako mu "difamiranja neće proći", na što ga je Josipović upitao zašto ga vrijeđa potpora nekog stranačkog lidera.Upitan bi li mu što značila Sanaderova potpora, Bandić je odgovorio da novoga predsjednika neće birati stranački lideri te da očekuje potporu običnih ljudi, dok je Josipović izričito rekao kako ne očekuje Sanaderovu potporu, "jer je on bliskost i suradnju iskazivao prema mom protukandidatu".

Upitani bi li podržali prijevremene izbore, Bandić je rekao kako nakon Sanaderove najave treba vidjeti kako će se stvari odvijati, ali da načelno nije za izbore, već za stabilnost vladajuće koalicije, a Josipović smatra da u ovom trenutku, kada Vlada uživa povjerenje koalicijskih partnera, nema govora o izborima, ali da se i to povjerenje može izgubiti.

"Prijevremeni izbori ne ovise o dobroj volji predsjednika, na njemu je da prati političko stanje u državi", kazao je Josipović.

Obojici je, kažu, obitelj sve na svijetu, a Bandić je televizijsko sučeljavanje iskoristio za javnu ispriku obitelji s kojom deset godina, zbog obveza na čelu Zagreba, nije bio na godišnjem odmoru niti s njima provodio dovoljno vremena. "Bilo bi licemjerno da kažem da sam uzoran otac", rekao je Bandić.

Ni jedan ni drugi ne misle se oduživati donatorima svojih kampanja, ističu kako nemaju "velike" donatore, slažu se o nužnosti izmjene zakonske regulative kako bi se zajamčila transparentnost financiranja, ali ne i u tome gdje je netransparentnost najveća. Bandić je uvjeren da je to slučaj uglavnom kod kandidata koje financiraju stranke, dok Josipović uzvraća da je kod jednog neovisnog kandidata najveći nesrazmjer u novcu koji je prikazao da je prikupio te koliko je potrošio.

Bandić zamjera SDP-u manjak demokratičnosti i političke mudrosti jer nije njega izabrao za predsjedničkog kandidata. "Da je bilo više demokratskog ozračja i klikera u stranci, u anketi bi izabrali najboljeg kandidata. Toga nije bilo i ja sam otišao", rekao je Bandić.

Josipović je primjetio da se Bandić "rukama i nogama grebao da ostane u SDP-u", gdje je samo zamrznuo članstvo, a nije izašao iz stranke, ističući da Bandić nema ni dana radnog staža izvan stranke, odnosno da je iz komunističke partije odmah nastavio raditi u SDP-u.

"Kolega Josipović dolazi iz privilegiranog sustava, on je dijete privilegija koje se nije trebalo izboriti ni za što, za razliku od mene. On je knjiški čovjek koji nikada ništa ozbiljno nije radio", poručio je Bandić Josipoviću, a ovaj mu je, pak, rekao da iza njega, kao knjiškog čovjeka, ostaje puno rada, pa i knjiga, "a ako to (Bandić) ne cijeni, to puno govori o njemu".

Upitani bi li se, zbog dobrosusjedskih odnosa, zalagali za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, Josipović je rekao kako samo dobrosusjedski odnosi nisu dovoljni za povlačenje tužbe, te da prije toga Srbija treba ispuniti hrvatske uvjete, prije svega vezano uz nestale, povrat kulturnog blaga i kažnjavanje ratnih zločinaca. Bandić, pak, uvjerava da će srpska tužba biti deplasirana odmah po prihvaćanju hrvatske.

Prvo pitanje na sučeljavanju bilo je gdje su bili 3. siječnja prije deset godina, na što je Bandić odgovorio kako se, vjerojatno, po završetku novogodišnjih blagdana vratio na posao, ne sjetivši se da je tog dana 2000. koalicija stranaka na čelu sa SDP-om pobijedila na parlamentarnim izborima, a što se Josipović sjetio i rekao kako je otišao čestitati u SDP-ov stožer. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 00:38:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh