« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PRIJE ŠUTNJE

Bandić i Josipović odradili zadnji sraz pred kamerama

Izaberite Hrvatsku koja nije crvena, poručio je Bandić, dok je Josipović birače pozvao da izaberu Hrvatsku koja je svima mati, a ne maćeha

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

HTV

,

Ivo Josipović

,

sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Kandidati za predsjednika države Milan Bandić i Ivo Josipović večeras su se, na HTV-ovu sučeljavanju, posljednji put prije nedjeljnih izbora obratili biračima, pozvavši ih da izađu na birališta te, kako je istaknuo Bandić, kažu ne jednoumlju i podjelama, dok je Josipović poručio da njegovim izborom biraju pravednu i poštenu Hrvatsku.

Bandić je ustvrdio da je u nedjelju na biračima velika odluka, da odlučuju o svojoj i budućnosti svoje djece.

"Recite ne jednoumlju i crvenoj Hrvatskoj, podjelama na crvene i crne koje nas žele vratiti u rovove povijesti. Recite da Hrvatskoj rada, zajedništva, dostojanstva i ponosa. Odgovornost je na svima vama - birajte čovjeka, a ne stranku", poručio je Bandić.

Josipović je rekao kako građanima nudi Hrvatsku koja je dom ljudskih prava, u kojoj svaki građanin može dostojanstveno živjeti od svoga rada i mirovine, a mladi studirati i naći posao.

"Izađite na izbore i izaberite pravednu Hrvatsku koja je majka svima, a ne maćeha", poručio je.

Bandić je besramnim činom i diskvalifikacijom pravne države nazvao to što ga je dio medija danas prozivao kao osobu protiv koje se vode kazneni postupci, a posebno se "obrušio" na glasnogovornika USKOK-a kojega smatra odgovornim za širenje tih, kako je rekao, neistina i podmetanja.

"Besramno je ovo što se danas dogodilo, to je diskvalifikacija pravne države i demokracije od strane nadležnih institucija ove zemlje, glasnogovornika USKOK-a, a to je isti onaj koji je 1990. i 1991. prokazivao ljude da pucaju s krovova", rekao je, napominjući da su policija i USKOK te informacije demantirali tek nakon četiri, pet sati.

"Cijeli dan hrvatska se javnost zabavljala o kaznenim prijavama protiv Milana Bandića. To je nedopustivo i najizravnije je miješanje u izbornu kampanju", ocijenio je Bandić.

Josipović je naglasio kako se zalagao da kampanja prođe bez afera, ali da se i u javnosti Bandiću predbacivao način upravljanja Zagrebom te stjecanje stanova.

"No, neka o tome svoje kažu nadležna državna tijela. Gospodinu Bandiću želim da se pokaže da nema nikakvih istraga i nikakve njegove odgovornosti", rekao je.

Ni Bandić ni Josipović ne bi, kažu, nikada postupili kao Ivo Sanader, ali jedan drugome predbacuju povezanost sa Sanaderom i njegovim pokušajem destabilizacije Vlade i HDZ-a.

"Povratak ima veze s direktnim dogovorom Milanovića, Josipovića, Vidoševića i Primorca. Josipović je u Rijeci najavio pobjedu na ovim i parlamentarnim izborima, da će zacrveniti cijelu Hrvatsku. To se ne može napraviti bez rušenja premijerke Kosor, preuzimanja većine u Saboru, raspisivanja prijevremenih izbora, a na tom je tragu i bilo uključenje Vidoševića i Primorca u kampanju da uzmu Hebrangu glasove", ustvrdio je Bandić. Uvjeren je, naime, da potpora Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, predsjedničkih kandidata koji nisu ušli u drugi izborni krug, Ivi Josipoviću najbolje opravdava tu njegovu tezu.

Josipović je kazao da podupire dekriminalizaciju lakih droga, ali je za oštriju kaznenu politiku prema dilerima droge, a Bandić se protivi dekriminalizaciji.

Takvu Bandićevu tezu Josipović oštro opovrgava. "I nepismenom u politici jasno je da je cijelo vrijeme postojao plan i veza između Bandića i Sanadera i da su upravo oni rušili premijerku Kosor, ali o tome je sve već dovoljno poznato, da su se nalazili, gdje su se nalazili. Prema tome, spinovi nisu potrebni", rekao je.

Obojica se slažu da žena ima pravo odlučiti hoće li se i na koji način podvrgnuti umjetnoj oplodnji, ali suprotne stavove imaju kada je riječ o abortusu - Josipović ga ne bi zakonom zabranjivao, a Bandić mu se protivi, osim iz zdravstveno opravdanih razloga.

I Bandić i Josipović nacionalnim bi manjinama dali dopunsko pravo glasa, kao predsjednici države zalagali bi se za ravnomjerni razvoj Hrvatske i razvoj civilnog društva, kao i objavu Registra hrvatskih branitelja. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 23:24:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh