« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
HIBAKUSHA

Ban Ki-moon posjetio Nagasaki i pričao sa žrtvama atomske bombe

"Jedini način da osigurano da se takvo oružje neće nikada više upotrijebiti jest da ga u potpunosti uništimo", izjavio je glavni tajnik UN-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Japan

,

Ban Ki-moon

,

Hirošima

,

atomska bomba

,

Nagasaki

,

Jean Michel Jarre

Ban Ki-moon, prvi glavni tajnik UN-a koji je posjetio Nagasaki, rekao je u četvrtak za susreta sa žrtvama atomske bombe da jedino potpuno uklanjanje svog nuklearnog naoružanja može jamčiti da ono više nikada neće biti upotrebljeno. Ban je prvi glavni tajnik UN-a koji je posjetio Nagasaki na južnom japanskom otoku Kyushu. Američka nuklearna bomba razorila je taj grad 9. kolovoza 1945., tri dana pošto je na jednak način uništena Hirošima.

Hibakusha je naziv za osobe koje su preživjele napad atomskim bombama

"Jedini način da osiguramo da se takvo oružje neće nikada više upotrijebiti jest da ga u potpunosti uništimo", rekao je Ban i dodao, "Došao sam odati počast 'hibakushama' za njihove strašne patnje".

Oko 140.000 ljudi smrtno je stradalo u Hirošimi u eksploziji te kasnije od opeklina i zračenja, a više od 70.000 je žrtava atomske bome u Nagasakiju. Ban je posjetio muzej posvećen žrtvama i susreo se s preživjelima. Također bi trebao posjetiti memorijalni centar posvećen korejskim žrtvama nuklearne bombe i održati konferenciju za novinare u kršćanskoj crkvi u kojoj je izložen kip Djevice Marije koji nije uništen u bombardiranju.

"Jedini način da osiguramo da se takvo oružje neće nikada više upotrijebiti jest da ga u potpunosti uništimo", rekao je Ban Ki-moon.

Ban će u četvrtak otputovati u Hirošimu kako bi u petak nazočio 65. komemoraciji za žrtve prve atomske bombe u povijesti. Dosad nijedan glavni tajnik Ujedinjenih naroda nije prisustvovao tim komemoracijama.

Ove će godine prvi put Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija imati svoje predstavnike među izaslanicima 70 zemalja na komemoracijama za žrtve atomske bombe. Promjena stajališta posljedica je jačanja kampanje prema globalnom nuklearnom razoružanju, što Japan godinama zaziva, a podržava i sadašnji američki predsjednik Barack Obama. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 10:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh