« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ODGOVOR NA VJEČITU NEDOUMICU:

'Baka-servis' je bolji za klince nego vrtić

Djeca koju čuvaju baka ili djed imaju širi vokabular i emocionalno su stabilnija nego vršnjaci koji idu u vrtić

Fotografija vijesti
Više o

vrtić

,

baka i deda

,

čuvanje djece

,

roditelji

,

baka servis

Većina roditelja se iz dana u dan susreće sa vječitom dilemom: poslati klinca u vrtić ili ga dati na čuvanje baki i djedu, no izgleda da je znanost zadala konačni udarac ovome pitanju - djeca o kojoj se brine rodbina bolje se razvija od vršnjaka koji idu u vrtiće.

Naime, studija britanskog Instituta za fiskalna istraživanja i Zaklade Nuffield pokazala je da su djeca koju čuvaju baka ili djed emocionalno zrelija i sigurnija, te da imaju širi vokabular nego vršnjaci koji idu u vrtiće.

"Postoje dokazi o pozitivnoj vezi između socijalno-emotivnog razvoja i brige bake ili djeda", rekla je dr. Caroline Bryson, voditeljica studije.   

Istraživanje je također pokazalo kako bake i djedovi čuvaju skoro 60 posto djece predškolske dobi i to zato što roditelji žele da njihovi klinci odrastaju u brižnom okruženju punom ljubavi.

Rezultate istraživanja objasnila je Sue Palmer, autorica knjige Toxic Childhood ("Toksično djetinjstvo"), koja kaže kako je bakama i djedovima, za razliku od neke nepoznate osobe, na pameti jedino dobrobit njihove unučadi.

"Djeca uz sebe imaju odraslu osobu punu ljubavi koja jedino misli o njegovoj budućnosti. Očito je da će bake i djedovi biti brižniji nego osobe koje čuvaju djecu za novce", rekla je Sue Palmer za Telegraph.

21.03.2012. 16:29:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh