« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
KONCERT

Bajaga u splitskoj Spaladium Areni

Na turneji kojom obilježava četvrt stoljeća samostalnog rada Bajaga stiže u Split

Bajaga i Instruktori
Bajaga i Instruktori (Zvone Krstulović)
Više o

Split

,

koncert

,

Spaladium Arena

,

Bajaga i Instruktori

U petak 18. ožujka 2011. u Spaladium Areni nastupa Bajaga sa svojim Instruktorima. Splitski koncert je dio turneje kojom Bajaga obilježavanja 25 godina plodnog rada. Inače, prvi koncert Instruktori pozitivne geografije (prvi naziv Bajagine grupe) održali su u zagrebačkom Kulušiću 12. travnja 1984. godine.

Bajaga je u bivšoj federaciji (SFRJ) niz godina bio na vrhu top lista popularnosti. U Hrvatskoj je uvijek bio rado viđen gost. Tinejdžerice su doslovno ludovale za njim, njegovim pjesmama i njegovim likom. Majstorskom lakoćom Bajaga je stvarao ljubavne pjesme koje su i dan danas neizostavni hitovi na tulumima, ali i hrvatskim radio stanicama te u klubovima u kojima se svira takav pop-rock.

Rat koji je zadesio Jugoslaviju i njen raspad donekle je u početku otežao Bajagine nastupe po novonastalim državama. No, stvari su ubrzo došle na svoje. Pjesnik ljubavnih pjesama (i humanizma) brzo nalazi put do svoje publike koja mu ostaje vjerna. Dobre pjesme nikakve geopolitičke okolnosti ne mogu držati u «kućnom pritvoru». One uvijek nađu put do slušatelja, osobito u eri kada se informacija strahovitom brzinom širi planetom. Tako je i Bajaga stekao i novu publiku, neke nove tinejdžere.

Raspadom Jugoslavije nije se raspala i karijera Momčila Bajagića, štoviše, on je i dalje nastavio pisati pjesme, ljubavne, ali ušao je i u novi krug stvaralaštva pa osim o ljubavi u pjesmama ostavlja pjesničko-glazbene tragove o postratnoj stvarnosti te aktualnom modernitetu. Njegov glazbeni i poetski rukopis i dalje je pitak, prohodan i mudro jednostavan.

Bajaga prije i Bajaga poslije rata ostvario je zavidan opus pjesama koje lako ulaze u uho i koje na koncertima tjeraju na ples i kolektivno pjevanje pa s njegovih koncerata rijetko tko izađe nezadovoljan, a koncerti mu imaju rock ustroj.

U petak se očekuje puna Spaladium Arena i nezaboravna noć u kojoj će se pjevati o ljubavi i humanizmu.

Piše: Zvone Krstulović
15.03.2011. 07:37:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh