« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KRVAVI IZBORI

Bagdad: Jučerašnje eksplozije odnijele 52 života

Iračke vlasti pojačale su mjere sigurnosti u nekoliko pokrajina zbog sve većih političkih napetosti i straha od nasilja zbog spornih izbornih rezultata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izbori

,

Irak

,

eksplozija

,

Bagdad

,

parlament

,

bakuba

Prema zadnjim podacima u dvjema eksplozijama koje su odjeknule u petak u blizini Bakube, sjeverno od Bagdada, ubijene su 52 osobe, a 73 su ozlijeđene, izvijestili su u subotu pripadnici pokrajinskih snaga sigurnosti.

Prethodna bilanca iznosila je 42 ubijene osobe i 65 ozlijeđenih. Eksplozije su odjeknule istodobno pred jednim kafićem i jednim restoranom u mjestu Kalesu, u pokrajini Dijali, čiji je glavni grad Bakuba. Napadi su se dogodili nepunih sat vremena prije objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

Iračke vlasti pojačale su mjere sigurnosti u nekoliko pokrajina zbog sve većih političkih napetosti i straha od nasilja zbog spornih izbornih rezultata.

Podsjetimo, sekularna koalicija Ajada Alavija pobijedila je na iračkim parlamentarnim izborima, dok je na drugome mjestu, s neznatnim zaostatkom, blok premijera Nurija al-Malikija, kao su pokazali preliminarni podaci objavljeni u petak.

Alavijeva koalicija Irakija osvojila je 91, a Malikijev blok Pravna država 89 zastupničkih mandata. Mrtva utrka i snažna potpora Alaviju u sunitskim sjevernim pokrajinama znače da će se o osnivanju nove vlade voditi dugi i teški razgovori. Irački nacionalni savez, šijitska skupina čiji su čelnici blisko povezani sa susjednim Iranom, na trećem su mjestu sa 70 mandata, prema preliminarnim rezultatima koje je u petak navečer objavilo Visoko izborno povjerenstvo, 19 dana nakon parlamentarnih izbora. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh