« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SRAMOTA

Bacamo definitivno previše hrane...

U Hrvatskoj se po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane što je više od 280 tisuća tona, a čak 76 posto otpada potječe iz kućanstava

Previše se hrane baca...
Previše se hrane baca... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

bacanje hrane

Hrana se baca i to previše, čak 20 posto više nego u ostatku EU kad je Hrvatska u pitanju, tako da smo u još jednoj kategoriji u kojoj ne bismo smjeli biti.

Ako želimo dugoročne rezultate u smanjenju bacanja hrane, iznimno je važno stalno informiranje i edukacija građana svih dobnih skupina i svih sektora, pri čemu je presudna uloga stručnih organizacija.

Stvari bi na bolje trebale krenuti uz pomoć EU projekta "Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice" koji je CEPOH pokrenuo kako bi pomogao svima koji u kriznoj situaciji žele pomoći doniranjem hrane.

Projekt vrijedan 442.494 kune, većim dijelom financiran iz Europskog socijalnog fonda trajat će 15 mjeseci, a namijenjen je svima koji u kriznoj situaciji žele donirati hranu, što su najčešće građanske inicijative i udruge koje mobiliziraju lokalno stanovništvo.

Sprječavanje nastanka viškova hrane ključni je i najvažniji korak prema redu prvenstva gospodarenjem otpadom od hrane ili takozvanoj "hijerarhiji postupanja" koju preporučuje Europska komisija pa se Ilakovac nada da će i u Hrvatskoj biti više prilika za provedbu projekta.

To je posebno važno jer se edukacijom potrošača mogu značajno smanjiti količine bačene hrane, a rezultati se mogu postići vrlo brzo - malim promjenama u svakodnevnim radnjama prilikom kupovine, pripreme i konzumacije hrane.

Primjerice, podsjeća kako smo za vrijeme 'lockdowna' uspjeli kao kućanstva smanjiti bacanje hrane za oko 10 posto jer su odlasci u kupovinu bili vrlo složen pothvat, pa smo primarno trošili zalihe namirnica koje smo već imali u kućanstvima.

"Činjenica je da potrošači, odnosno kućanstva kao dominantan proizvođač otpada od hrane najviše hrane bacaju jer krivo procjenjuju prehrambene potrebe i previše kupuju", ističe Ilakovac.

To potvrđuju rezultati istraživanja CEPOH-a u kojem je gotovo polovica od tisuću ispitanika navela da je krivac za nastanak otpada od hrane u njihovom kućanstvu prevelika količina pripremljenog obroka.

24.07.2022. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh