« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
NAJAVE

Autorski opus Ivana Jakšića

Izniman autorski opus akademskog kipara mlađe generacije Ivana Jakšića

Ivan Jakšić
Ivan Jakšić (Arhiva)
Više o

kiparstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ivan Jakšić

Ivan Jakšić, Bračanin, akademski kipar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, odrastao u obitelji skulptora nekoliko generacija, otac mu je uvaženi akademski umjetnik Pero Jakšić, diplomirao na ALUu Parizu, autor je iznimnog opusa, kompleksnog i impresivnog u kome se ističu dvije grane, apstraktne forme i figurativa.

Velika je to nadahnhjujuća moć koja omogućuje autoru kontinuirano i istodobno prezicno izražavanje i u kreacija apstrakcija ali i jednako tako i u stvaranju figurativnog svijeta.

Valovitost čistih linija i reflektirajuća površina ističu se u sjajnim ciklusima slobodno formiranih skulptura, sve izvedeno u kamenu, od bračkoga, bijelog i crnog, tvrdog i gotovo nepokornog i prilepskog, mekog i lakšeg za obradu.

Osobitost opusa Ivana Jakšića u trenutcima promatranja iz neposredne blizine njegovih djela jest i izravno osjećanje strujanja mora, gibanja čudesnog  morskog svijeta, života raznolikih bića.

U ciklusima klasičnih skulptura ističu se portreti blaženika kardinala Stepinca, likovi žena, uglednici i težaci, realiziranih uspješno u prirodnoj veličini.

Kiparstvo Ivana Jakšića već sada je dosegnulo maestralne razine, uz osebujan autorski pečat ,vidljiv i  samosvojan.

Njegov bogati opus nosi sva dobra obilježja umjetnosti, radoznalost i htijenje, neumorni stalni rad i neutaživu želju za stvaranjem specifičnog, originalnog djela.

Svakako bi bilo dobro da niz odabranih skulptura Ivana Jakšića bude u najskorije vrijeme prezentirano u adekvatnom izložbenom prostoru, približujući njegovu atraktivnu umjetnost mnogima.

Piše: Miroslav Pelikan
17.01.2023. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh