« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
PROPAST IDEJE

Austrija podiže ogradu prema Sloveniji

Austrija će izgraditi ogradu duž svoje granice sa Slovenijom, najavila je austrijska ministarka unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitne

Europa prepuna ograda?
Europa prepuna ograda? (Twitter)
Više o

EU

,

Slovenija

,

Austrija

,

Schengen

,

ograda

Schengen, a bogami i EU, proživljavaju svoje zadnje dane, može se jednostavno zaključiti nakon najave Austrije da će podići ogradu prema Sloveniji.

"Tu se radi o osiguranju urednog, kontroliranog ulaska u našu zemlju, a ne o zatvaranju granica", rekla je ona za austrijsku državnu televiziju Oe1.

Austrija, prema njenim riječima, mora poduzeti mjere za slučaj pogoršanja situacije. Kako je navela, proteklih dana je primjećeno da su pojedine grupe izbjeglica postale sve nestrpljivije i agresivnije.

Njemačkoj pokrajini Bavarska, čije vlasti posljednjih dana oštro kritiziraju Austriju, Johanna Mikl-Leitner je poručila da je najava Njemačke da neće protjerivati Sirijce utjecala na val izbjeglica. "Signali izazivaju reakcije, a te reakcije osjećamo mi", rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova.

Standard: Ograda znači veliku opasnost

Ministar obrane Gerald Klug također je rekao za Ö1 da je ograda postala potrebna kako bi osigurali kontrolu ulaska izbjeglica. Međutim, Klug smatra da treba voditi računa i o ljudima te je dodao da bodljikava žica kakvu Mađarska ima na granici nije rješenje.

Bečki list Standard piše da bi bilo opasno zatvoriti granicu od Slovenije ili Hrvatske, jer bi Srbija, Makedonija i Grčka bile dovedene u potpuno nekontroliranu situaciju. List piše da bi najmanje zlo bilo jačanje desnih političkih snaga i da su "opasnosti mnogo veće", jer bi "preopterećenje u migrantskoj krizi moglo dovesti do političke zloupotrebe, nasilja i rastuće nesigurnosti".

28.10.2015. 12:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh