« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
NAPOKON

Izbjeglice više ne idu preko polja

Slovenija je po prvi put dopustila da izbjeglice iz Hrvatske u Sloveniju budu dovezene vlakom. Zatim ih se registrira u prihvatnom centru u Brežicama, prije nego budu dalje prevezene u Austriju.

Vlakom od granice do granice
Vlakom od granice do granice (Twitter)
Više o

Slovenija

,

izbjeglice

"I mi smo bili iznenađeni", kaže jedna volonterka u Ključu Brdovečkom, hrvatskom selu na granici sa Slovenijom. Ona ne može vjerovati da je vlak s više od 1.000 izbjeglica ovuda prošao i ušao u Sloveniju. Njezin kolega uzima smartphone i pokazuje slike snimljene proteklih dana: stotine migranata su marširale u smjeru granice, čekali po hladnoći pod vedrim nebom da slovenska policija propusti sljedeću skupinu. Neke izbjeglice su čak pješice prešle rijeku Sutlu u strahu da ne bi ostali ovdje u području između dviju zemalja. To su slike koje su obišle svijet.

Zašto je Slovenija odjednom dopustila ulazak izbjeglica vlakom to nitko ne zna. To se dogodilo prvi put. Dosad se vlada u Ljubljani žalila da Hrvatska propušta više izbjeglica nego što Slovenija može primiti. Samo u protekla dva tjedna, otkako je Mađarska potpuno zatvorila granicu prema Hrvatskoj, navodno ih je bilo 84.000. Nejasno je hoće li prevoženje vlakom sada postati pravilo. Jedan španjolski volonter, koji već duže promatra stanje na takozvanoj balkanskoj ruti, kaže da je u pripremi slično rješenje i između Srbije i Hrvatske. Od nedjelje (1.studenoga) bi navodno vlakovi trebali izravno voziti od Srbije preko Hrvatske do Slovenije.

Zbog toga rasterećenja volonteri ovdje u Ključu Brdovečkom barem privremeno nemaju što činiti - pakiraju svoje stvari i odlaze. U tami maloga graničnog prijelaza ostaju samo trojica hrvatskih policajaca koji se dosađuju.

"Nezaposlenima ulaz zabranjen"

Kad stignu u slovensku Dobovu izbjeglice se odmah transportira do prihvatnog centra u Brežicama. Svakoga sata dolaze deseci autobusa, odvoze izbjeglice i odmah se vraćaju po nove. "Jala, jala", dovikuje jedan slovenski policajac svojim kolegama koji nerado gase svoje cigarete i prekidaju stanku. To što koristi arapsku riječ "jala" (idemo), zacijelo je šala. Policajci su ovdje imali dovoljno vremena da nauče nekoliko arapskih riječi.

Ali, ono što se posljednjih dana događalo u prihvatnom centru u Brežicama, nije bilo ni malo smiješno. Nekoliko šatora je zapaljeno - zapalili su ih vjerojatno migranti koji su bili očajni i nezadovoljni što slovenske vlasti inzistiraju na registraciji izbjeglica i tako usporavaju njihov put prema Njemačkoj. Od tada je novinarima zabranjeno izvještavati iz toga kampa. Jedan policajac neljubazno ukazuje na natpis "Nezaposlenima ulaz zabranjen". Ali i s ceste, iza policijskih oklopnih vozila, se mogu vidjeti tisuće ljudi iza ograde koji na večernjoj hladnoći čekaju na registraciju.

"Jadni ljudi", kaže prolaznica Joži, koja ne želi reći svoje prezime. Ova umirovljenica iz Brežica može razumjeti da su nervozni i policajci i izbjeglice. "Ja bih rado u svoju kuću primila nekoliko djece da ne moraju spavati u šatorima ili na otvorenom. Ali, to nažalost nije moguće."

Još dva tjedna?

Situacija u Brežicama pokazuje promjenljivo stanje kakvo vlada na cijeloj takozvanoj balkanskoj ruti. Stalno se izmjenjuju slike ljudskosti i policijske strogoće, slike kaosa i organiziranog prolaska. Sve će to trajati još samo dva tjedna, tvrdi hrvatski "Jutarnji list" pozivajući se na jednog diplomata koji je sudjelovao na briselskom sastanku zemalja balkanske rute. Tada će Turska, prenose novine riječi toga neimenovanoga diplomata, zaustaviti rijeku izbjeglica i balkanska ruta će nestati.

Piše: N. Rujević/DW
29.10.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh