« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
vasiljković i dalje slobodan

Australsko državno odvjetništvo ignorira zahtjeve Hrvatske

Kapetan Dragan ostaje van pritvora jer nije uložena žalba na odluku o puštanju

(Arhiva)
Više o

Kapetan Dragan pušten

,

Dragan Vasiljković van pritvora

,

Australsko državno odvjetništvo

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je jutros kako je zbog Ministarstvu nepoznatih razloga Državno odvjetništvo Australija odlučilo ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o puštanju iz pritvora Dragana Vasiljkovića, nekadašnjeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojba.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zatražilo je od Državnog odvjetništva Australije obrazloženje zbog čega nije uložilo žalbu, ističe u priopćenju glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa navodi kako je "Savezni sud Novi Južni Wales odlučio u srijedu 2. rujna, da Dragana Vasiljkovića ne treba izručiti Hrvatskoj, te da ga treba pustiti iz pritvora.

Kao rok za žalbu za puštanje iz pritvora odredio je petak, 4. rujna, u 15 sati.

Rok za žalbu na odluku o izručenju je 15 dana. Žalbe može uložiti samo Državno odvjetništvo Australije koje prema australskim propisima zastupa Hrvatsku u postupku izručenja", ističe Ministarstvo pravosuđa RH.

Takođe navodi kako je "međuresorska radna skupina za prikupljanje argumenata za žalbe i njihovo prosljeđivanje Državnom odvjetništvu Australije osnovana odmah u srijedu, 2. rujna, istoga dana kada je australski sud donio spomenute odluke.

Ministarstvo pravosuđa RH proslijedilo je već sljedeći dan, u četvrtak, 3. rujna, hrvatske argumente zašto Vasiljkovića ne treba pustiti iz pritvora te pismo ministra Ivana Šimonovića državnom odvjetniku Australije, u kojem ga upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega".

No, naglašava se u priopćenju, "iz Ministarstvu pravosuđa RH nepoznatih razloga, Državno odvjetništvo Australija odlučilo je ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o Vasiljevićevom puštanju iz pritvora, pa je Vasiljević pušten iz pritvora u petak, 4. rujna.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zatražilo je od Državnog odvjetništva Australije obrazloženje zbog čega nije uložilo žalbu.

Ministarstvo pravosuđa RH u petak, 4. rujna, također je dostavilo i prve dodatne argumente i dokumente za žalbu na odluku o Vasiljkovićevom neizručenju.

Australsko državno odvjetništvo najavilo je da ovu žalbu namjerava uložiti Vrhovnom sudu Australije, pa će radna skupina i Ministarstvo pravosuđa nastaviti dostavljati argumente i dokumente u nadi da će ih Državno odvjetništvo Australije koristiti u žalbi na odluku o izručenju.

U izradbi pravnog obrazloženja žalbe na odluku o neizručenju Dragana Vasiljkovića, uz hrvatske stručnjake, sudjeluje i profesor Mirjan Damaška s Pravnog fakulteta u Yaleu, navodi glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH.

Dragan Vasiljković (54), bivši zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi, poznat kao "kapetan Dragan" jučer je oslobođen iz pritvora u Sydneyu, nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj.

Vasiljković je uhićen u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 2006. na temelju međunarodne tjeralice, koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazio u pritvoru.

Vasiljković je rođen u Srbiji, a kao dijete se s roditeljima preselio u Australiju, odakle se 1991. vratio u Srbiju, te potom kao zapovjednik srpskih paravojnih postrojba sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Ima dvojno srbijansko i australsko državljanstvo.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu srpskih paravojnih postrojba, odnosno kao zapovjednik nekadašnjeg Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", na okupiranom području Hrvatske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Izvor: Hina

05.09.2009. 10:32:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh