« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
WOMAN POWER

Australska premijerka zarađuje više od Obame

Iako se radi o brojkama od kojih se vrti u glavi, ipak je utješno da u svijetu visoke politike nema rodne diskriminacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

Julia Gillard

,

plaće političara

Najbolje plaćena političarka na svijetu jest australska premijerka Julia Gillard, a novom je povišicom njena plaća preteka plaću Baracka Obame. Od Obame zarađuje četvrtinu više, a čak dvostruko više od britanskog premijera. 

Godišnja plaća Gillard sada iznosi 495.430 australskih dolara (3.046,894 kn), a to je znatno više od plaća čelnika Njemačke, Francuske i Kanade.

Obama je u 2011. primio oko 400,000 USD (2.392,00 kn) dok je godišnja plaća njegovog britanskog kolege Camerona 222,000 USD (1.327,560 kn), prema pisanju The Daily Maila.

Čelnica najvećeg europskog gospodarstva, njemačka kancelarka Angela Merkel, u 2011. je imala plaću u vrijednosti od 283,608 USD (1.695,975 kn).

Australski parlamentarci povisili su si plaće uoči odlaska na šest tjedana zimske stanke, učvrstivši si status jednih od najbolje plaćenih političara u svijetu.

Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, neovisni Tribunal za naknade dao je zeleno svjetlo da se zastupnicima povećaju godišnje plaće u prosjeku za tri posto, od čega je najviše profitirala Julia Gillard.

Ipak, taj je porast u kontrastu sa smanjenjem plaća za kojim su posegnuli neki drugi svjetski čelnici, reagirajući na teška vremena kod kuće. Jedna od prvih odluka novoizabranog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea bila je da smanji svoju plaću za 30 posto, kako bi izrazio solidarnost s Francuzima pogođenim mjerama štednje. Nakon prošlogodišnjeg potresa i tsunamija, japanski premijer Yoshihiko Noda pristao je smanjiti svoju plaću za gotovo trećinu kako bi pomogao u naporima za obnovu zemlje.

U međuvremenu, australska politička klasa koristi dobrobiti ekonomije koja raste po godišnjoj stopi od 4,3 posto, najbrže od bilo koje razvijene zemlje. Prema novom izračunu naknada, zastupnici će imati godišnju plaću 190.550 australskih dolara (1.171,882 kn), uz dodatnih 106 dolara tjedno. Dodajući to povišici koju su dobili u ožujku, a tjedni dodatak iznosi im gotovo 1.000 australskih dolara (6,152 kn).

No, ne ide samo australskim političarima dobro. Guverner australske središnje banke - Reserve Bank of Australia - Glenn Stevens nedavno je s plaćom dogurao do gotovo milijun dolara, što ga čini jednim od najboljih plaćenih središnjih bankara u svijetu, navodi WSJ.

06.07.2012. 11:44:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh