« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DIPLOMATSKE NOTE

Međunarodna zajednica od Srbije očekuje konstruktivniji pristup Kosovu

Do sada smo u velikoj mjeri tolerirali vanjsku politiku Srbije kad je riječ o Kosovu no optužbe više nećemo trpjeti, poručili su iz EU

(Arhiva)
Više o

SAD

,

Europska unija

,

Srbija

,

Kosovo

Zapadne sile upozorile su Srbiju da više neće tolerirati njezinu kampanju protiv zemalja koje su priznale Kosovo, prenio je u četvrtak novosadski "Dnevnik".

SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija uputile su srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova diplomatske note u kojima su jasno stavile do znanja da neće trpjeti pokušaje narušavanja njihova međunarodnog ugleda i utjecaja provođenjem politike srpske diplomacije u slučaju Kosova, piše "Dnevnik" navodeći riječi neimenovanih diplomata tih zemalja.

"Do sada smo u velikoj mjeri tolerirali vanjsku politiku Srbije kad je riječ o Kosovu jer smo vjerovali da će s vremenom to pitanje biti skinuto s dnevnog reda", pojasnio je neimenovani dužnosnik jedne od tih država.

"Vjerovali smo kad nam je rečeno da su nastupi ministra Jeremića o Kosovu u cilju zaštite predsjednika Tadića od napada nacionalista u Srbiji. Vjerovali smo i kad nam je inicijativa u UN predstavljena kao način da se pitanje Kosova skine s dnevnog reda. Međutim, Kosovo je i dalje glavna politička tema. Zato su pojedine članice EU odlučile unaprijed staviti do znanja Beogradu da više neće tolerirati da bilo tko iz Srbije ide po svijetu i pokušava poljuljati njihovu reputaciju i utjecaj. Ne može nitko na sastancima s trećim državama optuživati članice EU i SAD da krše međunarodno pravo a istodobno težiti dobrim odnosima s nama", prenosi novosadski list riječi svoga neimenovanog sugovornika.

Izvor lista dodaje da Beograd ne bi trebao olako shvatiti činjenicu da iz EU još uvijek nema javnih, već samo vrlo uravnoteženih upozorenja, uglavnom diplomatskim kanalima ili na sastancima u četiri oka.

List podsjeća da su na posljednjem političkom dijalogu sa Srbijom, krajem siječnja u Bruxellesu, predstavnici EU poslali vrlo jasnu poruku da od Beograda očekuju "konstruktivniji pristup prema Kosovu". (hina/metro-portal)

04.02.2010. 12:46:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh