« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GUŽVA

Asteroidi sve više stežu obruč oko nas

VIDEO: Pogledajte koliko se broj uočenih asteroida u Sunčevom sustavu povećao u samo 30 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Scott Manely/YouTube)
Više o

Sunce

,

Zemlja

,

Sunčev sustav

,

asteroidi

Čitav naš solarni sustav postaje sve gušće naseljen asteroidima. Dokaz za to ima britanski astronom Scott Manley koji je u trominutnom video prikazao 30 godina povećanja broja spomenutih nebeskih tijela koji se malo po malo približavaju Zemlji. U prijevodu, u dvije sekunde videa prikazana su dva mjeseca zbivanja u našem dijelu svemira - sve započinje običnom bjelkastom 'maglicom' oko ruba planeta. Tijekom godina eksperimentu su postupno dodavani prikazi sve većeg broja teleskopa. Rezultat svega je pojava gustog zelenog nazovimo ga prstena u kojem se broj 'manjih planeta' povećava. Crvene točke koje možete vidjeti na videu predstavljaju tijela koja se kreću preko orbite našeg planeta, neke od njih su u svemirskim okvirima iznimno blizu. Krajnja boja asteroida na videu ukazuje na to koliko pojedini asteroid zaista dolazi blizu Zemlje. Žuti su najbliži.

>> Skriveni asteroidi stalno nam prijete

Manley je od 1980. do 2010. godine svaki dan izrađivao 'karte' s lokacijama asteroida na temelju teleskopskih prikaza. Ukratko, prije 30 godina u našem solarnom sustavu je bilo (vidljivo) oko 8,954 asteroida, Danas taj broj premašuje 530,000 tisuća. Manley je priliko određivanja putanje asteroida koristio iste principe kojima možemo predvidjeti kretanje i položaj Zemlje, Marsa, Venere oko Sunca. Inače, asteroidi su manja tijela u solarnim sustavima koji se okreću oko sunaca. Znatno su manji od planeta -njihova veličina se, barem što se našeg sustava tiče kreće od nekoliko desetaka metara do 950 kilometara u promjeru (poput asteroida Ceresa).

Manji asteroidi promjera između pet do deset metara ulaze u Zemljinu atmosferu barem jednom godišnje, ali sagore ili eksplodiraju prije udara o tlo. Veći asteroidi promjera jednog kilometra udaraju naš planet u prosjeku jednom svakih 500,000 godina.

>> Lov na asteroide ubojice se nastavlja uz pomoć novog teleskopa

Manley nema namjeru dizati paniku pa objašnjava da su prikazi asteroida uvećani kako bi bili bolje uočljivi - asteroid koji se na videu jako približio Zemlji u biti je dosta daleko (jedan piksel na ekranu pokriva milijun kilometara). Ali bez obzira na to što su asteroidi milijuni8ma kilometara daleko, video jasno pokazuje što se ustvari zbiva u svemiru. Obruč se steže i statističko-logičkim slijedom razmišljanja pitanje je vremena kad će jedan od njih zaista kolidirati sa Zemljom.

27.08.2010. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh