« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PENTAGONSKI TRN U OKU

Assange opet jaše, WikiLeaks objavljuje još dokumenata

WikiLeaks je već objavio 400.000 izvješća o incidentima od 2004. do 2009. koja otkrivaju da američka vojska nije pokušavala spriječiti mučenja od strane iračkih snaga

Julian Assange WikiLeaks
Julian Assange WikiLeaks (Getty Images)

Utemljitelj WikiLeaksa Julian Assange rekao je u četvrtak u Ženevi da će idućih mjeseci objaviti nove povjerljive dokumente o "nekoliko država među kojima su i Sjedinjene Države". Pošto je na svojoj internetskoj stranici objavio oko 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku, što se smatra u povijesti najvećom objavom povjerljivih vojnih dokumenata, Assange je ocijenio kako je vrijeme da se SAD otvori umjesto da prikriva tajne.

"SAD je u opasnosti da izda svoju tradiciju", rekao je Assange o tradiciji zemlje koja je s ponosom isticala slobodu izražavanja i objasnio da "zakon nema nikakva smisla ako ga sama vlada ne poštuje". WikiLeaks je objavio 400.000 izvješća o izgredima od 2004. do 2009., koja otkrivaju da američka vojska nije pokušavala spriječiti mučenja što su ih počinile iračke snage, rekao je Assange na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dok su druge zemlje poput Velike Britanije i Danske pokrenule vlastite istrage o izgredima, SAD to još nije učinio, rekao je Assange koji na poziv nevladine udruge sudjeluje na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a koje razmatra stanje u Sjedinjenim Državama. Assange putuje u pratnji tjelohranitelja i tvrdi da su on i njegova ekipa pod pritiskom i prijetnjama Pentagona. (hina/metro-portal)


04.11.2010. 18:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh