« Život
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Aspirin obnavlja jetru

Nova otkrića pokazuju kako aspirin štiti jetru od alkohola i posljedica debljine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

aspirin

,

oštećena jetra

,

obnavlja jetru

Redovno uzimanje aspirina štiti od bolesti jetara koje pogađaju milijune ljudi u svijetu a posljedica su zloporabe alkohola, uzimanja prevelikih doza nekih lijekova i prekomjerne tjelesne težine, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak SAD-u.

"Velik broj tvari kao što su lijekovi i alkohol mogu teško oštetiti jetra, a mi smo otkrili dva načina kako blokirati mehanizam odgovoran za tu štetu", rekao je Wajahat Mehal iz službe za imunobiologiju medicinskog fakulteta sveučilišta Yale, u Connecticutu, voditelj istraživanja koje je objavljeno u Journal of Clinical Investigation od 26. siječnja.

"Naša je strategija svakodnevno uzimanje aspirina radi zaštite jetara, a ako je šteta već načinjena, uzimanje tvari koje potiču imunološke reakcije", dodao je. Istraživanje je provedeno na miševima.

Otkriće bi moglo omogućiti da se u kombinaciji s aspirinom primjenjuju eksperimentalni postupci liječenja koji su se pokazali dobri za različite bolesti, ali se od njih moralo odustati zbog njihove štetnosti za jetra, ističe taj liječnik.

Ovaj uspjeh "pruža mogućnost da pacijenti s bolesnim jetrima manje trpe zahvaljujući novom i jednostavnom pristupu", dodaje Mehal.

Medicinska znanost je već potvrdila da aspirin ima dobro preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila i na neke vrste raka. (hina/metro-portal)

27.01.2009. 10:20:31
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Chic
    27.01.2009. 13:47
    svakodnevno uzimanje bilo kojeg lijeka, pa bio to i aspirin, vodi u bolest a ne izvan nje. Prestanite lokat i jest masno pa ćete uštedjet za nešto drugo osim za plaćanje farmako kartelu..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh