« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
EU I UKRAJINA

Ashton zabrinuta zdravstvenim stanjem Julije Timošenko

Šefica diplomacije EU "duboko je zabrinuta" stanjem Timošenko te je zatražila od ukrajinskih vlasti da omoguće veleposlaniku EU-a da je posjeti

Fotografija vijesti
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Catherine Ashton

Europska je unija duboko zabrinuta zbog zdravstvenog stanja bivše ukrajinske premijerke i oporbene čelnice Julije Timošenko, prenosi Hina.

Šefica diplomacije EU Catherine Ashton "duboko je zabrinuta" stanjem Timošenko te je zatražila od ukrajinskih vlasti da omoguće veleposlaniku EU-a u Ukrajini da je posjeti, napisao je u priopćenju njezin glasnogovornik.

Ashton je podsjetila da Ukrajina ima obavezu ispitati "smjesta i nepristrano sve pritužbe za mučenje ili druge oblike okrutnih, nečovječnih i ponižavajućih radnji".

Zatražila je od ukrajinskih vlasti da zajamče poštivanje prava Timošenko na "odgovarajuću medicinsku pomoć u prikladnoj ustanovi" i pravo na pristup odvjetnicima "bez ograničenja".

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru u Harkivu štrajkati glađu nakon što su je, kako je rekla, čuvari silom izvukli iz njezina zatvorskog kreveta i snažno je udarili u trbuh, rekao je novinarima u utorak njezin odvjetnik. Uprava zatvora niječe njezine optužbe.

Pedesetjednogodišnja političarka prošle je godine osuđena zbog zloupotrebe položaja, a njezin je slučaj zategnuo odnose između Ukrajine i Zapada, koji slučaj smatraju politički motiviranim.

26.04.2012. 11:51:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh