« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PROMJENE

Argentinci mogu glasati sa 16 godina

Deseci oporbenih zastupnika u donjem domu parlamenta napustili su burnu sjednicu održanu kasno navečer prije no što je prijedlog usvojen s 131 glasom za i dva protiv

Spuštena je dobna granica za glasanje
Spuštena je dobna granica za glasanje (Shutterstock)
Više o

izbori

,

Argentina

,

dobna granica

,

glasanje

Argentina je u srijedu spustila dobnu granicu za glasovanje na izborima na 16 godina starosti, što je promjena koja bi mogla pomoći predsjednici Cristini Fernandez da poveća svoju izbornu bazu.

Deseci oporbenih zastupnika u donjem domu parlamenta napustili su burnu sjednicu održanu kasno navečer prije no što je prijedlog usvojen s 131 glasom za i dva protiv.

Fernandez, koja prema istraživanjima dobija veliku potporu među mladima, nije odbacila prijedlog njezinih pristaša da se promijeni ustav kako bi se mogla kandidirati za treći mandat 2015. godine. Veliki broj mladih aktivista pridružio se pokretu "Campora" poznatom po bučnim skupovima potpore nekonvencionalnim politikama argentinske predsjednice.

Skeptici kažu da novi zakon za cilj ima osnažiti potporu predsjednici prije parlamentarnih izbora koji će se održati za godinu dana. Podržavatelji pak tvrde da mjera izjednačuje Argentinu s naprednim zemljama koje su pravo glasovanja već proširile do dobi od 16 godina.

Sastav kongresa nakon izbora ključan je za napore njezinih saveznika da joj otvore mogućnost treće predsjedničke kandidature. Fernandez, 59-godišnja čelnica peronista, prošle je godine uvjerljivo pobijedila na izborima i dosad se nije pojavio nijedan snažan predstavnik oporbe koji bi joj se mogao suprotstaviti.

Nakon što je prijedlog prihvaćen u oba doma parlamenta očekuje se da će pravo glasa steći više od milijun novih glasača. Senat je prijedlog usvojio ranije u listopadu.

Glasovanje je obavezno za sve Argentince u dobi od 18 do 70 godina, ali će po novom zakonu 16-godišnjaci i 17-godišnjaci moći sami odlučiti hoće li koristiti svoje novostečeno pravo. Dopuštenje za kupnju cigareta, alkohola ili za stupanje u brak ostalo je na 18 godina.

01.11.2012. 11:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh