« Nogomet
objavljeno prije 13 godina
PRVENSTVO JUŽNE AMERIKE

Argentina i Bolivija otvaraju 43. Copa Americu

Ovo je nogometno natjecanje najstarije takve vrste na svijetu, a ove će godine na njemu gostovati Meksiko i Kostarika

Fotografija vijesti
Više o

argentinska reprezentacija

,

brazilska reprezentacija

,

Copa America

Reprezentacije Bolivije i domaćina Argentine otvorit će 43. Copa Americu, nogometno prvenstvo Južne Amerike, prenosi Hina.

Najstarije natjecanje nogometnih vrsta na svijetu i ove će godine okupiti deset južnoameričkih reprezentacija, te dva gosta, Meksiko i Kostariku. Prvotno je bio pozvan Japan, no zbog razornog potresa, tsunamija i nuklearne katastrofe koji su pogodili tu zemlju, odustali su od nastupa pa je uskočila Kostarika. Meksiko će nastupiti na turniru s olimpijskom U-23 reprezentacijom osnaženom s petoricom seniora nakon što je A selekcija prošlog tjedna slavila na Gold kupu i dobila zasluženi odmor.

Prvenstvo će se igrati u osam gradova Jujuyu, Salti, Cordobi, San Juanu, Mendozi, Santa Feu, La Plati i Buenos Airesu. Zanimljivo u glavnom gradu, Buenos Airesu igrat će se samo jedna utakmica, finale na stadionu Monumental.

Reprezentacije su podijeljene u tri skupine sa po četiri ekipe, a pored dvije najboljeplasirane reprezentacije iz svake grupe, u četvrtfinale će se plasirati još i dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije. U skupini A igraju Argentina, Kolumbija, Kostarika i Bolivija, u skupini B su Brazil, Paragvaj, Ekvador i Venezuela, a u skupini C snage će odmjeriti Urugvaj, Čile, Peru i Meksiko.

Naslov prvaka brani Brazil, no većina nogometnih kroničara gura u prvi plan domaćine predvođene Lionelom Messijem. No, svi se slažu kako bi ovo moglo biti jedno od najboljih prvenstva Južne Amerike.

Prva Copa America je održana u Argentini davne 1916. kada je naslov prvaka osvojio Urugvaj. Zanimljivo, Urugvajci su slavili i na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1930. godine. Ukupno gledano Urugvaj i Argentina najuspješnije su reprezentacije na Copi sa po 14 naslova. Daleko iza je Brazil sa osam titula, po dva puta su slavili Paragvaj i Peru, te po jednom Bolivija i Kolumbija. Razlog loših nastupa Brazila na prvenstvima Južne Amerike leži i u tome što su na kontinentalna prvenstva često slali razne kombinirane sastave. Tek su posljednjih dvadesetak godina počeli ozbiljnije shvaćati Copu.

30.06.2011. 08:13:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh