« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NOGOMETNI VIRTUOZI

5 najboljih šutera u današnjem nogometu

Bez obzira na to slažete li se s našim izborom ili ne, činjenica je da su ovi momci ostavili duboki trag u nogometnoj igri i zadivili horde navijača diljem planete

Fotografija vijesti
Više o

Cristiano Ronaldo

,

Juninho

,

Lionel Messi

,

Roberto Carlos

,

Andrea Pirlo

Odmah na početku zamoliti ćemo vas da nam oprostite na pomalo pretencioznom naslovu, s obzirom na to da je gotovo nemoguće načiniti listu najboljih u bilo čemu koja će zadovoljiti sve ukuse. Kada uzmemo u obzir da su tema najbolji nogometaši te da lista mora sadržavati samo petoricu, zadatak je time još i teži. Mnogo je vrhunskih nogometnih majstora koji nisu dospjeli na ovaj popis, a zaslužuju da ih se spomene, poput Gerarda, Drogbe, Rooneya, Del Piera, Sneijdera, Robbena i mnogih drugih. Bilo kako bilo, donosimo vam nekoliko videa petorice vrhunskih nogometaša i pucača koji su svakako obilježili posljednjih desetak godina najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Roberto Carlos

Sa svojih punih 38 godina i više od dva desetljeća bogate karijere, najbolji dani Roberta Carlosa ipak su iza njega. S druge strane, Brazilac ne prestaje dokazivati kako još uvijek može šutnuti loptu i zabijati golčine kakve je nekoć redovito zabijao. Početkom ove godine, dok je još igrao za Corinthias, zabio je sjajan gol iz kornera.

Njegov gol Francuskoj 1997. godine ostat će zapamćen kao jedan od najspektakularnijih slobodnjaka svih vremena. Iako su mu mnogi pokušavali osporiti majstorstvo tog pogotka, BBC je krajem prošle godine objavio i detaljnu znanstvenu analizu njegovog šuta koja je potvrdila da se ovdje jednostavno radilo o sjajnom udarcu.

Cristiano Ronaldo

Ronaldo zna odlično pucati slobodnjake, zabiti golove iz mrtvih kuteva te posjeduje impresivan udarac iz trka i otvorene igre. Krasi ga i izvrsno snalaženje u prostoru te pregled igre, a u svakom trenutku zna točno gdje se nalazi gol (pogledajte broj 4. na 01:55 u videu.)

Jednako je ubojit unutar šesnaesterca i izvan njega te često sam sebi izbori idealnu poziciju za šut.

Andrea Pirlo

U svojih 10 godina u AC Milanu, Andrea Pirlo postao je igrač svjetske klase, osvojivši dva Scudetta, dva naslova prvaka Europe te Svjetsko prvenstvo sa Italijom. Nedavno je prešao u Juventus kao slobodan igrač, što je bio nevjerojatno dobar poslovni potez za „Staru damu".

Nadimka „metronom" zbog svoje nevjerojatne trke, bio bi sjajan igrač i bez svojih pucačkih sposobnosti. Srećom po nas i sve ljubitelje nogometa, jedan je od najboljih igrača na svijetu i kada su udarci iz daljine u pitanju. Iako posljednjih sezona nije zabijao previše golova, golčina sa gotovo 40 metara Parmi 2010. godine pokazuje da je još uvijek ostalo golova u njemu.

Lionel Messi

Možda i najveći dribler svih vremena, Lionel Messi više je nego sposoban zagorčati protivnicima život i kad se radi o šutevima na gol. Ovaj omaleni argentinski genijalac redovito „prevesla" nekoliko obrambenih igrača prije nego kirurškom preciznošću uputi udarac u jedan od četiri kuta gola. Isto tako, nisu mu strani niti udarci iz daljine, bilo to snažno i izravno na gol ili suptilniji lob udarci.

Messi je u prošloj sezoni zabio 53 gola, što je impresivna brojka za igrača koji po vokaciji ipak nije čisti napadač.

Juninho

Juninho je jedan od najvećih izvođača slobodnih udaraca svih vremena, čiju su tehniku preuzeli igrači poput Christiana Ronalda i Didiera Drogbe. Usprkos tomu, još se niti jedan od njih nije uspio približiti Juninhu u ubojitoj preciznosti tih udaraca.

Ovaj je brazilski majstor usavršio je takozvani „knuckleball" udarac, u kojemu se lopta ne rotira dok leti zrakom i sklona je naglim promjenama smjera dok juri prema golu, što često iznenadi vratare i ostavi ih na krivoj nozi. U travnju ove godine Juninho je potpisao za Vasco da Gamu, klub u kojem je i stvorio svoju reputaciju izvrsnog pucača slobodnih udaraca.

29.06.2011. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh