« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
RUSKA ISTRAGA

Arctic Sea nije prevozio ništa 'kompromitirajuće'

Na nestalom brodu bila je samo drvena građa, a ne rakete namijenjene Iranu, tvrdi tužiteljstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Arctic Sea

,

nestali brod

,

Vladimir Markin

,

Arctic Sea LTD Malta

Istražno povjerenstvo ruskog državnog tužiteljstva u subotu je priopćilo kako brod Arctic Sea nije prevozio "ništa što bi moglo kompromitirati" Moskvu, potvrdivši tezu ruskih vlasti da je brod koji je ljetos zagonetno nestao, prevozio samo drvenu građu.

"Brod je pregledan uz pomoć suvremene opreme, iznutra i izvana. Osim pošiljke drvene građe, ništa drugo što bi moglo komprimitirati Rusku Federaciju nije pronađeno", rekao je direktor istražnog povjerenstva državnog tužiteljstva Vladimir Markin, prenosi agencija Interfax.

Nekoliko medija izvijestilo je da je Moskva odlučila presresti brod koji je ruska mornarica sredinom kolovoza pregledala ispred obale Zelenortskih otoka u Atlantskom oceanu, nakon što je primila dojavu da je mafijaška skupina na brod ukrcala ultrasofisticirane protuzračne rakete S-300, namijenjene Iranu.

Rusko istražno povjerenstvo u petak je objavilo da je sav dokazni materijal koji bi mogao koristiti istrazi ukrcan na ruski brod koji plovi u Novorossijsk na Crnome moru.

Pozivajući se na vojno-diplomatski izvor u Madridu agencija RIA Novosti rekla je pak da su među zaplijenjenim dokazima i dokumenti koji bi mogli pružiti podatke o misiji broda.

Arctic Sea je u petak bio u međunarodnim vodama ispred obale Kanarskih otoka, gdje je čekao da ga preuzme vlasnik, tvrtka Arctic Sea LTD Malta.

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 20:16:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh