« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
T-MOBILE INMUSIC

Arcade Fire na T-mobile INmusic Festivalu 2011

Prvi najavljeni headlineri, Arcade Fire, pune stupce medija komplimentima na svoj rad

Arcade Fire stižu u Zagreb
Više o

Zagreb

,

koncert

,

T-Mobile INmusic

,

Arcade Fire

Najbolji rock bend današnjice i vlasnici najboljeg albuma 2010. godine prvi su potvrđeni headlineri T-Mobile INmusica 2011. godine! Bez iznimke hvaljeni od glazbene kritike, Arcade Fire dolaze na T-Mobile INmusic predstaviti najnoviji hvaljeni album Suburbs uz prethodne uspješnice Funeral i Neon Bible.

Arcade fire, eklektični indie rockeri iz Quebeca ime su dobili po priči o požaru koji je izbio u igraonici, a baš poput vatre zažarili su svjetskim pozornicama i srcima obožavatelja diljem globusa.

Sve je počelo kada je osnivač benda Win Butler, unuk poznatog glazbenika iz ere swinga, čuo Régine Chassagne kako pjeva jazz standarde na jednoj izložbi slika u Montrealu. Zajedno su počeli pisati pjesme, a ubrzo se i zaljubili.

Zvuk Arcade Firea neobičan je baš poput njihove priče: kompleksan i slojevit, strastven ali i tužan, simfoničan ali nepatvoren. Velik broj različitih instrumenata poput glockenspiela, francuskog roga, mandoline, ksilofona, viole i kontrabasa svjedoče o velikoj glazbenoj vještini, ali i doprinose bogatstvu umjetničkog izričaja te svrstavaju Arcade Fire u sam vrh svjetske glazbene scene.

Prvi album Funeral  katarzična je priča motivirana smrtima nekolicine rođaka članova sastava, ali u širem smislu tužaljka za izgubljenim svjetovima i sudbinama malih i velikih ljudi. Funeral je postigao ogroman uspjeh kod publike i kritičara, te natjerao bend da provede naredne dvije godine na turneji po Europi, Americi i Aziji. Zanimljiv je detalj da im se prilikom koncerta u njujorškom Central Parku na pozornici iznenadno pridružio David Bowie te su zajedno izveli nekoliko pjesama.

Nakon godine ispunjene koncertima Arcade Fire zatvorili su se u jednu crkvu pored Montreala kako bi snimili novi album. Neon bible odiše kompleksnim, baroknim zvukom, baš poput mjesta na kojemu je snimljen. Bend je u snimanje albuma uključio simfonijski orkestar, vojni zbor i, za potpuno uvjerljiv dojam, velike crkvene orgulje.

Najrecentniji album Arcade Firea, Suburbs, koji će predstaviti na T-Mobile INmusic festivalu,  djelomično je nadahnut predgrađima Houstona, odakle braća Butler dolaze. Ali on je zapravo mnogo više od toga; on govori o uskakivanju u prijateljev auto i iskradanju u kino, o najduljem ljetu života, o izgubljenom i o nađenom...

Arcade Fire sigurno će zadovoljiti vašu glad za sjajnom glazbom, stoga ih nemojte propustiti na ovogodišnjem T-Mobile INmusic festivalu!

"The most cathartic album of the year."

NME, za album Funeral

"One of the year's best indie-rock albums..."
The New York Times za album Funeral

"They may well have delivered their masterpiece."
Q magazine za album Suburbs

"
Najbolji indie-rock band na svijetu"
Jutarnji list

 

Diskografija:

Funeral (2004.)

Neon Bible (2007.)

Suburbs (2010.)

29.01.2011. 18:08:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh