« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ANKETA POKAZALA

Arbitražni sporazum s Hrvatskom podupire većina slovenskih građana

Pokazalo je to istraživanje koje je proveo Fakultet za primijenjena društvena istraživanja iz Nove Gorice

(Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Slovenija

,

anketa

,

arbitražni sporazum

Na pitanje kako će na referendumu o arbitražnom sporazumu glasovati, 37,6 posto ispitanika izjavilo je da će glasovati za njegovu konačnu ratifikaciju, 32,9 posto da će glasovati protiv, dok ostali još nisu donijeli odluku.

Kako je, predstavljajući rezultate istraživanja, provedenog početkom svibnja na 906 ispitanika, rekao istraživač Matevž Tomšič sa spomenutog fakulteta, koji vodi redovita mjesečna ispitivanja slovenskog javnog mnijenja, arbitražni sporazum ima nešto manju potporu nego prošlog mjeseca, ali se nikako ne može govoriti da je riječ o nekom ustaljenom trendu pada potpore.

Na pitanje je li im važnije da Slovenija arbitražom dobije izlaz na otvoreno more ili da se spor s Hrvatskom konačno zaključi 74 posto izjavilo je da im je važniji izlaz na otvoreno more. Njih 42 posto navelo je da će sasvim sigurno pristupiti referendumskom odlučivanju, a 27 posto da na referendum vjerojatno neće izaći. Trideset i jedan posto ispitanika ocjenjuje da će Slovenija arbitražom dobiti cijeli Piranski zaljev i teritorijalni izlaz na otvoreno more, dok je njih 45 posto ocijenilo da će arbitraža Sloveniji dodijeliti dio Piranskog zaljeva i jednu vrstu neškodljivog prolaza do međunarodnih voda.

Uz to, 62 posto ispitanika smatra da bi arbitražna presuda trebala biti poznata prije ulaska Hrvatske u EU, pokazuje anketa koju je proveo FUDŠ iz Nove Gorice.

Istraživanje je inače pokazalo da po trenutačnoj popularnosti stranka bivšeg premijera Janeza Janše, koji se arbitražnom sporazumu protivi, i dalje ima znatnu prednost pred strankom premijera Boruta Pahora, koji birače poziva da podrže arbitražni sporazum jer je dobar za slovenske interese.

Na pitanje kojoj bi stranci dali svoj glas na parlamentarnim izborima 18,5 posto odlučilo se za Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS), a 13,3 posto za Pahorove Socijalne demokrate (SD). (hina/metro-portal)

12.05.2010. 16:20:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh