« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ODGOVOR NA KRITIKE

Arapska liga: Naši promatrači u Siriji smiruju situaciju

Mirovni plan Arapske lige traži od Assada da povuče vojnike i tenkove s ulica, oslobodi pritvorene i razgovara sa svojim protivnicima

Fotografija vijesti
Više o

Arapska liga

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

Sirija prosvjed

Vodstvo Arapske lige odbacilo je kritike koje su na njen račun uputile neke zemlje članice, tvrdeći da promatrači koji su poslani u Siriju imaju pozitivan učinak na sprečavanje nasilnog suzbijanja prosvjeda u toj zemlji, prenosi Hina.

U međuvremenu vojni dezerteri čija oružana pobuna prijeti da zasjeni mirnu narodnu pobunu zarobili su desetine pripadnika sigurnosnih snaga zauzevši u ponedjeljak dvije kontrolne točke, a na trećoj su ubili i ranili nekoliko vojnika vjernih Assadu, priopćila je oporba.

Assad se bori da porazi pobunu naroda i izbjegne postati najnoviji čelnik kojega su zbacile revolucije "Arapskog proljeća" nakon onih u Tunisu, Egiptu, Libiji i Jemenu.

U 10 mjeseci nasilja u kojem je prema podacima Ujedinjenih naroda ubijeno preko 5000 ljudi, većinom nenaoružanih civila, promatračka misija Arapske lige provela je prošli tjedan ocjenjujući koliko se Assad pridržava mirovnog plana.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby rekao je u ponedjeljak da se sirijska vojska povukla iz stambenih područja i da se nalazi u predgrađima gradova, ali da se nastavlja pucnjava i da su snajperi i dalje prijetnja.

"Najnovije telefonsko izvješće navodi da ima pucnjave na različitim mjestima što otežava da se kaže tko puca na koga", rekao je Elaraby u Kairu. "Pucnjavu treba prekinuti, a ima i snajpera".

"Pozivamo sirijsku vladu da u cijelosti poštuje ono što je obećala", rekao je.

Mirovni plan Arapske lige traži od Assada da povuče vojnike i tenkove s ulica, oslobodi pritvorene i razgovara sa svojim protivnicima.

Elaraby je rekao kako su promatrači osigurali oslobađanje 3484 zatvorenika te uspjeli da se hrana dopremi u Homs, jedno od središta nasilja.

Međutim, mnogi sirijski oprbeni aktivisti sumnjaju da misija Arapske lige može stvarno izvršiti pritisak na Assada da prekine nasilje.

U nedjelju je Arapski parlament, 88-člani odbor izaslanika iz svake od članica Lige, zatražio da promatrači napuste Siriju rekaši kako njihova misija osigurava pokriće za nasilje i zlostavljanje vlade koji ne jenjavaju.

Dvoje ljudi ubijeno je u ponedjeljak u pucnjavi u Homsu, priopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Sigurnosne snage ubile su seljaka u Doumi na sjeveroistočnom rubu Damaska, dok su provodili racije u potrazi za osumnjičenima koje traže vlasti, rekao je opservatorij.

03.01.2012. 07:50:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh