« Kultura
objavljeno prije 10 dana i 13 sati
OSVRT

Apstraktni ciklus Vlade Tuđe

Ciklus je realiziran snažnim, energičnm kolorom koji prekriva cijelu površinu kompozicije u tvorbi stvarno nestvarnog svijeta ili irealno realnog doživljavanja današnjice

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

U bogatom, kompleksnom opusu slikara Vlade Tuđe, suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, nadahnutog autora iznimnog iskustva, susrećemo motive za koje se može reći kako su posve figurativni, ali i teme koje su sasvim nefigurativne ili riječ o uspješno izvedenom sjedinjenju figurativno nefigurativnih elemenata u jedinstveni izraz.

Ovom prigodom dotaknimo se apstraktnog ciklusa Vlade Tuđe, u akrilu i ulju na većim i velikim formatima platna i kartona s geometrijskim ili točnije rečeno s čudesno zamišljenim oblicima koji levitiraju ili miruju u beskrajno praznom volumenu, svemira vjerojatno.

Ciklus je realiziran snažnim, energičnm kolorom koji prekriva cijelu površinu kompozicije u tvorbi stvarno nestvarnog svijeta ili irealno realnog doživljavanja današnjice.

Ciklus čine vrlo različite teme, izvanredno je raznolik, mnogolik , posve ne koherentan, ali povezan slikarskom, odlučnom gestom.

Između naizgled statičnih zagonetnih skulptura i misterioznih formi osjećamo dinamičku napetost jer ovo svijet koji bubri, vrije, vrela magma samo što nije suknula u zrak iz dubine.

Mnogostrukosti apstraktnog ciklusa Vlade Tuđe izazivaju našu radoznalost, želimo odgovore na naše upite, pretražujući pogledom detalje i cjeline slika.

Vrlo ritmičan, razigran ciklus, što boja, što oblika, slikara Vlade Tuđe, niz sugestivnih slika slijede jedna drugu u pripovijesti o različitom i drugačijem.

Jak ciklus s apstraktnim motivima, katkad djeluje i uznemirujuće, uzbunjuje nas, brine nas i straši neprepoznatljivost viđenog.

Piše: Miroslav Pelikan
11.06.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh