« Seks
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NIŠTA PRIJE BRAKA

Apstinencija od seksa ipak podiže kvalitetu veze?

Kako otkriva novo istraživanje, odgađanje seksa vezu čini stabilnijom, a partnere zadovoljnijima

Parovi koji su čekali do braka uglavnom su bili zadovoljniji svojom vezom
Parovi koji su čekali do braka uglavnom su bili zadovoljniji svojom vezom (Shutterstock)
Više o

brak

,

seks

,

veze

,

partneri

,

apstinencija

Naime, parovi koji su krenuli ranije sa seksualnim životom - npr. poslije prvog spoja ili nakon mjesec dana hodanja - imaju najlošije ishode u vezi. "Čini se da ako parovi postanu seksualno aktivni prerano, ovo područje veze kao da preuzima razumno donošenje odluka i drži partnere u vezi koja možda dugoročno i nije najbolja za njih", objašnjava istraživač Dean Busby sa Sveučilišta Brigham Young koje financira Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, ili poznatije Mormonska crkva.

Posljednja istraživanja o seksu i njegovom utjecaju na kvalitetu veze pokazala su dvije različite paradigme. Prema jednoj, seks se smatra esencijom za razvoj veze s obzirom da partnerima dozvoljava da procijene svoju seksualnu kompatibilnost. Slijedeći ovu liniju razmišljanja, parovi koji stupe u brak prije nego što testiraju svoju seksualnu kemiju riskiraju otuđenje i mogući razvod.

Drugi pogled navodi da parovi koji odgađaju ili apstiniraju od seksa tijekom ranih dana svoje veze dozvoljavaju da komunikacija i ostali socijalni procesi postanu osnova privlačnosti. U tom smislu, rani seks mogao bi postati ograničujuća okolnost za vezu, zatirući komunikaciju, odanost i mogućnost nošenja s nedaćama.

Prijašnje studije pokazale su kako je problematika ranijeg seksa u vezi kompleksna. Na primjer, studija iz 2004. provedena na 300 studenata koji su bili u vezama, pokazala je da kada su partneri odani jedni drugima, seks je bio pozitivna osnova za nadgradnju, povečavajući razumijevanje, privrženost, povjerenje i osjećaj sigurnosti. Ipak, kada su odanost i emocionalna otvorenost bile nisko, iniciranje seksa pokazalo se negativnim, potičući žaljenje, nesigurnost i isprike.

U novoj studiji, Busby i kolege promatrali su specifično početak seksualnih odnosa u vezama. Uzorak je bio 2035 heteroseksualnih osoba u prosječnoj dobi od 36 godina koje su bile u prvom braku. Sudionici su odgovarali kada su imali prvi seks s partnerom. Također su odgovarali na pitanja o komunikaciji, koja su provjeravala koliko dobro mogu izraziti empatiju i razumijevanje prema partnerima itd.

Volonteri su kategorizirani kao oni koji su imali:

  • rani seks (nakon prvog spoja ili unutar mjesec dana od početka veze)

  • kasniji seks (između jednog mjeseca i dvije godine veze)

  • oni koji su čekali do braka

Rezultati su pokazali kako je veza bivala boljom što su duže partneri čekali sa seksom. U usporedbi s onima koji su prakticirali raniji seks, oni koji su čekali do braka su imali:

  • 22 posto višu stabilnost veze

  • 20 posto veće zadovoljstvo u vezi

  • 15 posto bolju kvalitetu seksa

  • 12 posto bolju komunikaciju

"Zanimljivo, skoro 40 posto parova imalo je seks prvi ili drugi put nakon što su izašli, no vjerujemo da kada bi pitali iste parove u toj ranoj fazi njihove veze: 'Vjerujete li dovoljno ovoj osobi da vam pripazi kućnog ljubimca tijekom vikenda', mnogi ne bi mogli odgovoriti potvrdno - što znači da im je jednostavnije pustiti drugu osobu u svoje tijelo, nego istu tu osobu pustiti da im pripazi mačku", dodaje Busby.

Navodi kako su oni parovi koji su čekali sa seksualnim odnosima imali vremena da otkriju koliko im partner vjeruje, koliko im je kvalitetna komunikacija, i dijele li iste vrijednosti u životu, prije nego što snažna seksualna povezanost počne utjecati na njihove odluke.


03.01.2011. 22:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh