« Film
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
FAK PREPORUKE

Apsolutna preporuka - Jin-Roh

Oshii je dijete perioda od pedesetih do sedamdesetih, kada su imali prilike gledati kako im pred očima stariji naraštaji kupe batine

Odlična alternativna povijest u crtiću
Odlična alternativna povijest u crtiću (Arhiva)
Više o

preporuke

,

FAK portal

,

Jin-Roh

Introdukcija priče upućuje nas u alternativnu povijest Drugog svjetskog rata u kojoj je Njemačka okupirala Japan. Kasnije, sa smjenom vlada razvijaju se operativne, obavještajne i protu-obavještajne frakcije, zajedno s terorističkim i pobunjeničkim grupama, koje se bore za političku prevlast.

Jedna od takvih frakcija je „Kerberos Panzer Corps", antiteroristička operativna jedinica koja u lovu na mete oponaša kretanja čopora pasa, odnosno vukova. U jeku protesta, pobunjeničke skupine razvile su tkzv. „Crvenkapice", djevojke koje dostavljaju eksploziv, a koje su zbog razornosti česta meta policije. Prilikom rutinske akcije, Kaplar Kazuki Fuse (Yoshikatsu Fujiki) nailazi na Nanami Agawu koja potom, unatoč njegovom protivljenju, diže u zrak sebe i okolinu. Zbog svoje neefikasnosti Fuse je vraćen na treniranje, kada susreće njezinu sestru Kei Amemiyu (Sumi Mutoh) s kojom počinje razvijati odnos. Međutim, njihov se odnos saplete s političkom borbom smještenom iza kulisa, duboko unutar režima u kojem Fuse kao član specijalne ćelije igra drugačiju ulogu.

Oshii je dijete perioda od pedesetih do sedamdesetih, kada su imali prilike gledati kako im pred očima stariji naraštaji kupe batine, odnosno kada su u Japanu poslijeratno vladali politički nemiri i masovni studentski pokreti kojih je i sam bio član. Određena punina detalja Jin-Rohova sadržaja vezana je za tadašnje događaje, koji se međutim nisu razlikovali značajno od sličnih situacija diljem Europe onog vremena, stoga se pri gledanju filma lako mogu uočiti senzibilno prikazani aspekti društvenog rastroja. S druge strane, važno je reći da je izvorno Jin-Roh bio smješten u alternativnu Njemačku, a dijalog i likovi trebali su biti germanski. 

Više pročitajte na FAK portalu

12.09.2014. 15:11:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh