« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVE TEHNOLOGIJE

Apple razvija hologram

Kompanija je u procesu razvijanja televizijskih i kino ekrana koji stvaraju hologramske slike bez potrebe za korištenjem specijalnih naočala

Fotografija vijesti
Više o

Apple

,

3D televizor

,

hologram

Ova tehnologija mogla bi se koristiti za proizvodnju nove generacije televizora, kompjuterskih monitora i kino ekrana koji bi korisnicima omogućili realističnije iskustvo. Sustav se oslanja na specijalni ekran sa sićušnim kupolama koje savijaju slike. Na ovaj način stvara se stereoskopska slika koju mozak interpretira kao trodimenzionalnu.

Iz kompanije navode kako ova tehnologija omogućuje i stvaranje hologramskih slika zbog mogućnosti praćenja pokreta promatrača. "Praćenjem pokreta oka promatrača, lijeve i desne 3D pod-slike se prilagođavaju, te na taj način nastaju slike koje imitiraju pravi hologram. Promatraču se također omogučuje kretanje oko prikazanog objekta i promatranje iz raznih kutova."

3D televizori trebali bi iduće godine postati najpoželjniji novitet na tržištu. Većina trenutnih tehnologija zahtjeva nošenje specijalnih naočala, kako bi desno i lijevo oko vidjelo blago različite slike, čime se stvara 3D iluzija na ekranu. Appleov patent odbacuje naočale, pa čak ide i dalje, nudeći mogućnost hologramskih filmova.

Takvi filmovi ipak zahtijevaju nove načine snimanja kako bi se glumci snimili iz različitih uglova, koje filmska industrija još ne provodi. Stručnjaci smatraju da bi Appleov sustav mogao imati mnogo primjena u znanosti, dizajnu i edukaciji.

27.12.2010. 17:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh