« Hi-tech
objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana
LOVA

Apple kažnjen zbog softvera koji je usporavao iPhone

Skandal je izbio u prosincu 2017. godine, kada je američki tehnološki div priznao da stariji modeli telefona sporije rade nakon ugradnje najnovijeg iOS softvera

Francuzi lupili kaznu
Francuzi lupili kaznu (Arhiva)
Više o

Apple

,

iPhone

,

softver

Francuska agencija za zaštitu potrošača objavila je u petak da je Apple pristao platiti 25 milijuna eura kazne zato što korisnike iPhonea nije obavijestio da ažuriranje softvera može usporiti starije uređaje.

Skandal je izbio u prosincu 2017. godine, kada je američki tehnološki div priznao da stariji modeli telefona sporije rade nakon ugradnje najnovijeg iOS softvera, uz osjetno pogoršano stanje baterija.

Kritičari su optuživali kompaniju da prisiljava korisnike na kupnju novijih modela prije no što je potrebno. Prosvjedi su prisilili Apple da ažurira softver i ponudi velike popuste za zamjenu baterija.

Francuski tužitelji otvorili su istragu u siječnju 2018. na zahtjev udruge Halt Planned Obsolescence (Zaustavite programiranu zastarjelost - HOP).

"Vlasnici iPhonea nisu obaviješteni da bi instalacija ažuriranog iOS-a (10.2.1. i 11.2.) mogla usporiti njihove uređaje", navodi u svom priopćenju agencija za borbu protiv prijevara DGCCRF-a.

"Ovo je povijesna pobjeda nad skandaloznom praksom koje se baziraju na načelu 'samo baci i kupi novo' - pobjeda i za potrošače i za okoliš", rekli su suosnivači HOP-a Laetitia Vasseur i Samuel Sauvage. Dodaju da će razmotriti i podnošenje zahtjeva za dodatnu odštetu klijentima iPhonea.

Apple je objavio da je zadovoljan nagodbom s DGCCRF-om, koja će mu omogućiti da izbjegne potencijalno neugodno javno suđenje.

"Naš je cilj uvijek bio proizvesti sigurne proizvode koje će naši klijenti cijeniti. Važan je dio toga stvaranje iPhonea koji će trajati što je moguće dulje", objavila je američka kompanija.

09.02.2020. 09:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh