« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Antiteroristička jedinica Lučko proslavila 18. obljetnicu

Prisjećanje na poginule suborce i pokazna vježba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

MUP

,

Mladen Markač

,

Berislav Rončević

,

ATJ Lučko

,

elitna postrojba

Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko danas je proslavila 18. obljetnicu osnutka i djelovanja kao jedna od najvažnijih ratnih postrojba čiji su pripadnici sudjelovali u svim akcijama i na svim bojištima u Domovinskom ratu.

Na svečanosti u Lučkom, na kojoj su bili ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, nekoliko bivših ministara, visoki policijski dužnosnici i veterani ATJ Lučko, istaknuto je da je ta elitna postojba MUP-a sada reorganizirana i preustrojena spajanjem s također elitnom postrojbom Specijalne jedinice "Alfa", čime je ojačana i kadrovski i tehnički.

Zapovjednik ATJ Lučko Alen Klabot podsjetio je je da je ta postrojba bila prva borbena postrojba novoustrojene hrvatske vlasti 1990. iz koje su proistekle mnoge druge te da je u njihovih redovima bilo sedam generala Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Obljetnicu su čestitali i ravnatelj Policije Marijan Benko te ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, koji je istaknuo da je povijest ATJ Lučko takva da se s njome može pohvaliti malo koja slična postrojba u svijetu.

Podsjetivši na ulogu ATJ Lučko u Domovinskome ratu i stvaranju hrvatske policije, istaknuo je da su mnogi njezini pripadnici odlikovani najvišim državnim odličjima, a cijela postrojba Redom kneza Domagoja.

"Danas, u bitno izmijenjenim okolnostima, kada su pred policijom i vašom postrojbom nove zadaće, vi svojom obukom i opremanjem ponovno postavljate visoke standarde", rekao je Rončević.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak istaknuo je kako će ponavljati sve dok se ne shvati da nije točno da u Hrvatskoj nema heroja Domovinskoga rata te da oni koji to tvrde dođu u Lučko i vidjet će da među veteranima te postrojbe stoji čovjek do čovjeka, heroj do heroja.

Ustvrdio je da je ATJ Lučko bio više od postrojbe, to jest "nukleus" otpora agresoru na mladu hrvatsku državu.

"Ne mogu se ne sjetiti da je u stvaranju ove postrojbe veliku i nezamjenjivu ulogu imao i naš general Mladen Markač koji, nažalost, nije s nama, ali nema razloga da ga se ne sjetimo i da mu ne pošaljemo pozdrave", rekao je Jarnjak, što su nazočni popratili pljeskom.

Položeni su i vijenci na spomenik 14-orici pripadnika te postrojbe koji su poginuli u ratu, ispred spomenika postrojili su se njezini specijalci, a izvedena je i pokazna vježba specijalaca. (HINA)

07.09.2008. 20:44:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh