« Knjiga
objavljeno prije 14 godina
POSEBAN HUMOR

Ante Tomić predstavio knjigu izabranih tekstova 'Nisam pametan'

U knjizi su okupljene njegove kolumne ''Klasa optimist'' objavljene od 2006. do 2010. godine

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Ante Tomić

,

preko ruba znanosti

Knjiga Ante Tomića "Nisam pametan", koja okuplja izabrane tekstova tog pisca i novinara izašle u "Jutarnjem listu" u subotnjoj kolumni "Klasa optimist" od 2006. od 2010. godine, predstavljena je večeras na sajmu knjiga u zagrebačkoj knjižari Profil.

Za Tomića treba reći da je jednostavno veliki pisac, po spontanosti svojih sižeja i socijalnoj neutralnosti sjećanja koje nam pripada, ali ponajprije po sposobnosti otkrivanja normalne većine, kazao je Vlaho Bogišić na promociji Tomićeve knjige tiskane u izdanju kuće "Ljevak".

Tomićeve priče, po njegovim su riječima, burleskne, bulgakovljevske slike svijeta. Njegove rečenice ne mogu se naučiti ni pretpostaviti, ne pišu ni u jednom priručniku, kaže Bogišić dodajući da je u toj školi i legendarni Miljeko Smoje.

Pisac Boro Radaković je rekao kako nije čitao ni jedan bijesan Tomićev tekst, svi su topli, nikada ne vode prema tome da se protivnik "zatuče". Ako postoji nešto demokratsko, onda je to humor, kaže Radaković, koji drži da Tomić reagira na mane našega mentaliteta koje nam ne daju da se oslobodimo prošlosti i krenemo u budućnost. "On ne ismijava, drži poziciju svjesnoga građanina i pisca koji se s problemom nosi promišljeno i spretno", zaključuje Radaković.

Ante Tomić kaže kako u humoru ima nečeg trezvenjačkog, što nas osvješćuje i smanjuje tenzije. Kad prijeđem preko bijesa i mučnine koje izazivaju teme o kojima pišem, prelazim u humor, a tamo se ljudi dobro osjećaju jer su nadmoćni onima o kojima se piše, kazao je Tomić.

Ante Tomić (1970.) profesionalni je novinar, pisac i filmski scenarist. Objavio je knjige priča, feljtona, kolumni, drama te romane "Što je muškarac bez brkova", "Ništa nas ne smije iznenaditi", "Ljubav struja voda telefon", "Čudo u Poskokovoj Dragi". (hina/metro-portal)

12.05.2010. 23:23:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh