« Svijet
objavljeno prije 12 godina
IZASLANIK UN-A

Annan: Užasnut sam pokoljem u Siriji

"Osobno sam zgrožen i užasnut tragičnim događajima koji su se zbili prije dva dana u gradu Huli", rekao je Annan novinarima po dolasku u Damask

Fotografija vijesti
Više o

Arapska liga

,

Bašar al-Asad

,

Kofi Annan

,

rat u Siriji

Uoči svog putovanja u Damask gdje se treba sastati sa Bašarom al-Asadom, izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan rekao je kako je užasnut pokoljem u gradu Huli, gdje je ubijeno više od stotinu ljudi, prenosi Hina.

"Osobno sam zgrožen i užasnut tragičnim događajima koji su se zbili prije dva dana", rekao je Annan novinarima po dolasku u Damask, govoreći o pokolju počinjenu u tom gradu u središtu Sirije, gdje je u petak ubijeno stotinjak ljudi, među kojima pedesetak djece.

"Bio je do gnusan čin, sa strašnim posljedicama", dodao je.

"Izaslanik je danas stigao u Damask radi razgovora s predsjednikom Bašarom al-Asadom i visokim dužnosnicima", rekao je njegov glasnogovornik Ahmad Fawzi. Usto će se sastati s "predstavnicima oporbe i civilnog društva" te s generalom Robertom Moodom, voditeljem promatračke misije UN-a u Siriji.

Anan je rekao da očekuje "ozbiljnu i otvorenu raspravu" s predsjednikom al Asadom, s kojim se sastaje u utorak.

"Pozivam sirijsku vladu da poduzme odlučne korake kako bi signalizirala svoju namjeru da krizu riješi miroljubivo, i da svi koji su uključeni pomognu stvoriti pravi kontekst za vjerodostojan politički proces", rekao je Annan novinarima u Damasku.

"Ova poruka mira nije upućena samo vladi, već svima s oružjem", dodao je.

Ovaj Annanov posjet Siriji, drugi otkako je prije tri mjeseca imenovan izaslanikom, događa se dan poslije osude sirijskog režima u Vijeću sigurnosti UN.

U izjavi koja je jednoglasno prihvaćena nakon hitne sjednice u New Yorku, 15 zemalja članica osudilo je "seriju vladinih tenkovskih i topničkih granatiranja stambene četvrti" u Huli.

Annan koji je imenovan 23. veljače, u ožujku je prvi put posjetio Siriju, pri čemu je od vlasti i oporbe dobio obećanje da će poštovati njegov mirovni plan u šest točaka, koji predviđa primirje što je stupilo na snagu 12. travnja, ali se svakodnevno krši.

28.05.2012. 15:32:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh