« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
IZLAZAK IZ EUROZONE?

Ankete: U Grčkoj pobjeđuje radikalna ljevica

Anketa časopisa Epikaira pokazuje da bi SYRIZA na izborima 17. lipnja osvojila 30 posto glasova birača, a konzervativna Nova demokracija 26,5 posto

Dragulj grčkog turizma: Akropola u središtu Atene
Više o

Grčka

,

izbori u Grčkoj

,

Nova demokracija

,

SYRIZA

Manje od mjesec dana uoči novih izbora u krizom uništenoj Grčkoj ankete pokazuju kako je radikalna ljevičarska stranka SYRIZA zauzela prvo mjesto popularnosti te ju podržava više od 30 posto birača te zemlje, prenosi Hina.

Anketa časopisa Epikaira pokazuje da bi SYRIZA na izborima 17. lipnja osvojila 30 posto glasova birača, a konzervativna Nova demokracija 26,5 posto.

Prošlotjedna anketa davala je SYRIZA-i 28,5 posto, a Novoj demokraciji 26 posto glasova birača. Otada je većina anketa davala prednost Novoj demokraciji.

SYRIZA je na parlamentarnim izborima 6. svibnja neočekivano izbila na drugo mjesto sa 16,8 posto glasova, iza desno orijentirane Nove demokracije Antonisa Samarasa koja je osvojila 18,8 posto.

Nijedna stranka na izborima nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze oko zajma EU-a i MMF-a od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

Predsjednik SYRIZA-e Aleksis Cipras izjavio je prošloga tjedna u Berlinu da će Grčka ostati u euro zoni ako njegova stranka pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Cipras smatra da su upravo mjere štednje ono što će još više pojačati krizu te poziva Francusku i Njemačku da prekinu politiku mjera štednje iz solidarnosti prema grčkome narodu.

"Pokušat ćemo pronaći zajedničko rješenje na europskoj razini i uvjereni smo da ćemo u tome i uspjeti", kazao je, dodavši kako smatra da je odgovornost Europe "izbjeći novu tragediju".


30.05.2012. 17:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh