« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
GLASANJE U BUNDESTAGU

Angela Merkel traži visoku potporu europskom fiskalnom paktu

U namjeri da ostavi dojam odlučnosti, njemačka kancelarka traži i da oporba u Bundestagu podrži pakt

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

kriza eurozone

,

fiskalni sporazum

Stanje u eurozoni opet je krhko, zbog čega je vrlo važno i da oporba u njemačkom parlamentu podrži europski fiskalni sporazum, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Hina.

Merkel je također pozdravila odluku Iraca koji su se sa 60,3 posto glasova na referendumu odlučili za europski fiskalni sporazum.

"Sada je moguće da i mi u Njemačkoj učinimo isto prije ljeta", kazala je kancelarka aludirajući na ratifikaciju tog sporazuma u njemačkom parlamentu. Upozorila je da je stanje u euro zoni ponovo vrlo krhko, posebice se osvrnuvši na "stanje španjolskih banaka".

Također je kazala da su za nju MES i europski fiskalni sporazum dvije strane iste medalje.

Irska je jedina zemlja Europske unije koja je organizirala referendum o europskom proračunskom sporazumu, koji predviđa stroge mjere štednje, pod prijetnjom sankcija. Pobjeda protivnika sporazuma ne bi spriječila primjenu teksta, koji treba ratificirati 12 zemalja da bi stupio na snagu, ali bi poslao vrlo negativnu poruku dok u eurozoni traje kriza.

Zemlje koje ratificiraju taj tekst će dobiti pomoć EU ako se nađu u financijskim poteškoćama putem Europskog mehanizma stabilnosti, koji će u srpnju stupiti na snagu. Irska već koristi plan spašavanja Europskog monetarnog fonda (MMF) i EU od 85 milijardi eura od kraja 2010.

02.06.2012. 17:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh