« Svijet
objavljeno prije 12 godina
LOŠE STOJE

Angela Merkel pred teškim ispitom na stranačkom saboru CDU

Njemački kršćanski demokrati u nedjelju odlučuju hoće li Merkel, kojoj popularnost stalno pada, ostati predsjednica stranke

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

CDU

Njemačka kancelarka Angela Merkel čeka težak ispit na stranačkom saboru u Karlsruheu u nedjelju i ponedjeljak na kojem je kršćanski demokrati (CDU) trebaju birati za predsjednicu stranke, a postotak podrške mogao bi pokazati sve veće nezadovoljstvo njezinim vodstvom. Malo je vjerojatno da predsjednica CDU-a neće ponovno biti izabrana, no svaka brojka manja od 90 posto koliko je dobila 2008. bit će neuspjeh za Merkel koja stranku vodi 10 godina. Članovi stranke mogu glasati za Merkel ili protiv nje, jer nema protukandidata.

Stranačka konvencija održava se u važnom trenutku u kojem se predviđa oporavak njemačkog gospodarstva s rastom od 3,7 posto, ali i ključnom s obzirom na šest pokrajinskih izbora 2011. godine.

Vladajuća koalicija desnog centra, oformljena 2009., imala je težak početak zbog unutarnjih sukoba, eurokrize i odlaska dobrih političara koji su podnijeli ostavke ili su izgubili na izborima. Međutim, proteklih je tjedana Merkel pokazala novu odlučnost, koju je nazvala "jesen odluka". Neobično oštro govorila je o imigraciji i ocijenila da je projekt multikultarlizma u Njemačkoj propao.

S obzirom da 2011. godina donosi izbore u šest od 16 njemačkih saveznih pokrajina, kancelarkina vlada treba ubrzati provedbu nepopularnih mjera prije tih izbora. Jedna od njih je produljenje životnog vijeka nuklearnih centrala za prosječno 12 godina, što je izazvalo velike prosvjede Nijemaca. Drugi veliki projekt praćen masovnim prosvjedima je rekonstrukcija željeznice u Stuttgartu što će stajati milijarde eura.

Sukobi i unutar stranke

Unutar CDU desno krilo optužuje kancelarku da je skrenula ulijevo i drže da je u stranci nastupila praznina odlaskom starijih članova konzervativnog krila.

CDU treba također izabrati tri nova potpredsjednika stranke. Smatra se da će jedan od njih biti ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg, kojega mediji rado predstavljaju kao idealnog nasljednika kancelarke, a on je političar koji bi se trebao svidjeti konzervativnim biračima. Njegova popularnost pokazuje da se u koaliciji CDU-SCU traži novi lider koji bi nadahnuo, jer Merkelovoj sve više zamjeraju nedostatak vizije.

Iako se njemačko gospodarstvo počelo oporavljati, CDU loše stoji među biračima i ankete otkrivaju da vladajuću koaliciju podupire 35 do 37 posto građana.

Analitičari se slažu da su ipak savezni izbori 2013. godine jamac ostanka Angele Merkel na čelnome mjestu stranke jer nitko ne želi riskirati u prijelaznom razdoblju. "Merkel je poštovana u stranci, ali nije voljena" i oni "znaju da je trebaju kako bi dobili izbore", zaključuje kanclearkin biograf Gerd Lannguth. (hina/metro-portal)

13.11.2010. 12:00:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    UzmiPareOnline
    13.11.2010. 12:55
    merkel je skrenula prema fašizmu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh