« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
GOOGLE

Android je siguran poput iOS-a, ako ne i sigurniji

Mora se priznati, svi ovi napori Googlea vezani uz sigurnost su hvalevrijedni, ali fragmentacija predstavlja veliki izazov sigurnosti sustava

Koji je sigurniji?
Koji je sigurniji? (Arhiva)
Više o

sigurnost

,

Android

,

iOS

U ovoj Android i iOS eri pametnih telefona, općenito se vjeruje u visoku sigurnost Appleovog mobilnog sustava zbog zatvorenosti. Googleov glavni tajnik za Android, David Kleidermacher, suprotnog je mišljenja. U intervjuu za CNET, implicitno je izjavio: " Android je sada siguran kao i konkurenti, pa čak i bolje."

Prije nekoliko dana Google je objavio najnovije Godišnje izvješće o sigurnosti Androida, u kome se hvale mjerama zaštite kroz Google Play Protect program. Također traže nove načine za zaštitu korisnika od zlonamjernog koda i drugih neugodnosti. Nude velikodušne nagrade za one koji pronađu i prijave sigurnosne propuste svih vrsta. Slično tome, Apple nudi nagrade u zajednici razvojnih programera. Ako netko otkrije sigurnosnu rupu u sustavu iOS, može dobiti bonus od 200.000 američkih dolara.

Mora se priznati, svi ovi napori Googlea vezani uz sigurnost su hvalevrijedni, ali fragmentacija predstavlja veliki izazov sigurnosti sustava. Iako sigurnosni stručnjaci objavljuju ažuriranja za ranjivosti sustava gotovo na mjesečnoj bazi, proces distribucije proizvođača uređaja prema korisnicima često traje dosta vremena, a neki jednostavno zanemaruju Googleove sigurnosne zakrpe.

Osim problema s fragmentiranjem, zbog otvorene prirode Androida, korisnici preuzimanjem aplikacija izvan Google Play trgovine sami sebe dovode u visokorizično okruženje. Međutim, "Google Play zaštitni program" učinkovito može riješiti ovaj problem alatima za detekciju zlonamjernog softvera i učinkovito čišćenje. Također su najavili da će ograničiti rad aplikacija koje se preuzimaju iz neprovjerenih izvora počevši od Android P verzije.

Piše: Sanja Ledinek
22.03.2018. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh