« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
AFERA KAMIONI

Andrija Hebrang je u sukobu interesa

Hebrang je u vrijeme nabave kamiona bio nadređen Rončeviću pa bi trebao biti predmet istrage, a ne član Povjerenstva, tvrdi oporba.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Berislav Rončević

,

MORH

,

Igor Dragovan

,

Boris Šprem

,

Nenad Stazić

,

Goran Beus Richembergh

,

Andrija Hebrang

,

državna revizija

,

afera kamioni

,

Eurokamioni

Oporbeni članovi saborskoga Istražnog povjerenstva za MORH-ovu nabavku vojnih kamiona 2004. uputili su danas Saboru zajedničko izdvojeno mišljenje, u kojem Andriju Hebranga (HDZ), također člana Povjerenstva, prozivaju za sukob interesa.

"Član Povjerenstva Andrija Hebrang je u vrijeme sporne nabave kamiona bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, a samim time izravno nadređen ministru Rončeviću. Zbog postojanja opravdane sumnje da je i sam bio uključen u donošenje odluke o nabavi kamiona po bitno višoj cijeni od one koja se može postići, Hebrang je trebao biti predmetom istrage Povjerenstva, a ni u kojem slučaju njegovim članom. Ovdje se radi o klasičnom sukobu interesa", stoji u jednom od 13 zaključaka oporbe.

SDP-ovci Nenad Stazić, Boris Šprem i Igor Dragovan te HNS-ovac Goran Beus Richembergh vlastite su zaključke Saboru uputili nakon što su članovi Povjerenstva iz vladajuće koalicije bez nazočnosti opozicije izglasali kako u spornoj nabavci nije bilo ničeg nezakonitog te kako je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević oklevetan.

Četvorica oporbenjaka zaključuju, međutim, da su pregovori o nabavi kamiona, odlukom ministra Rončevića, umjesto s više, vođeni samo s jednim, i to najskupljim ponuditeljem Eurokamionom d.o.o..

Kupljena vozila plaćena su znatno više od cijene koja se mogla postići temeljem pribavljenih ponuda iz pozivnog natječaja, a takvim štetnim ugovorom načinjena je šteta proračunu u iznosu koji trebaju utvrditi nadležna tijela, tvrde oporbenjaci.

Državno odvjetništvo prozivaju jer je tek četiri godine kasnije napravilo izvid u ovom slučaju, iako je predsjednik RH Stjepan Mesić više puta upozoravao na nepravilnosti u nabavci, a Državnu reviziju jer je Saboru dostavila skraćeni nalaz.

Inače, za danas najavljena sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša odgođena je za sutra. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 16:36:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh