Ananas pecka jezik... i to je dobro
Slatki ananas, ta „špajza“ vitamina C, njegovatelj očiju, srca i krvožilnog sustava, ublažitelj bolova u zglobovima ali i stresa, stražar pred infekcijama, čistač arterija, riznica nutritivno vrijednih tvari… i enzima bromelaina
Ananas je, uz bananu, vjeojatno najpoznatije tropsko voće udomaćeno u našim krajevima - često ga stavljamo u raznu hranu kako bi joj poboljšala okus.
Uz to, slobodno ga možemo nazvati superhranom zbog raznim vitamina i minerala koji pomažu da vaše zdravlje ostane na visokoj razini, a među svim nutritivnim stvarima izdvaja se jedna - bromelain.
Upravo enzim bromelain koji nam omogućuje sve navedene zdravstvene benefite od konzumiranja ananasa, je taj koji vrši funkciju razgradnje nekih proteina, i vrši je na taj način - stoga se ne trebate brinuti. To je samo znak da ananas radi svoj posao čišćenja.
Ovaj proces počinje već u trenutku kada stavite ananas u usta. Neki su možda već osjetili škakljanje u ustima dok su žvakali ananas. Sada znate: taj osjećaj proizlazi iz enzima koji, dok vi jedete njega, također „jede" vas. Žvačete li ga dugo, ili pojedete puno ananasa, primijetit ćete da će vam usna šupljina postati osjetljiva, kao da ju je nešto pomalo nagrizlo. Zato što i jest.
>> Ananas - voće iz zdravog raja >>
Bez brige, ovaj osjećaj proći će nakon nekoliko sati, a možda tek i idućeg dana. Ako ste osjetljivi na ananas, pokušajte ga kombinirati s drugim proteinom, npr. jogurtom. Ne zvuči baš kao sretna kombinacija, no možda vas iznenadi
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar