« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVO OTKRIĆE

Amniocenteza postaje suvišna - ključ genoma fetusa u majčinoj krvi

Tim honkongških stručnjaka je izvjestio da je razvio je neinvazivnu tehniku za izradu kompletne genetske mape ljudskog fetusa

Fotografija vijesti
Više o

amniocenteza

,

ljudski genom

Bitno otkriće honkonških stručnjaka jest da u majčinoj krvi postoji „ključ" cjelokupnog genoma djeteta, dok se ranije vjerovalo da je u krvi majke samo dio bebinog DNK. Otkrio je to tim s Kineskog Sveučilišta u Hongkongu zaslužan za ovo otkriće kojim je rukovodio  dr Denis Lo.

Tako će možda odsad analizom uzorka majčine krvi biti moguće predvidjeti sklonost budućeg djeteta raznovrsnim nasljednim bolestima. 

Komentirajući ovo dostignuće, Dr Christine Patch, direktorica Britanskog udruženja za ljudsku genetiku, izjavila je da je još rano da se navedena tehnologija široko primjenjuje, budući da stručnjaci još nisu u stanju pravilno interpretirati mnoge rezultate do kojih bi se došlo analizom uzorka majčine krvi.

Uskoro se tako može očekivati daleko veća pouzdanost genetskih testova iz krvi majke koji bi s vremenom mogli potpuno ukloniti potrebu za invanzivnom dijagnostičkom metodom - amniocentezom koja se provodi tako da se iglom ulazi u maternicu kroz trbuh majke kako bi se dobio uzorak amnionske tekućine pogodan za genetsku analizu.

12.12.2010. 09:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh