« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Amerikanci već naveliko glasaju

Redovi za rano glasanje u Ohiu
Redovi za rano glasanje u Ohiu (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki predsjednički izbori

,

rano glasanje

Više od 23 milijuna Amerikanaca već je glasovalo u 32 savezne države koje su ove godine omogućile građanima rano glasovanje ili glasovanje u odsutnosti, poštom ili e-mailom, objavili su u subotu izborni dužnosnici.

Mobilizacija potencijalnih birača da se registriraju, koja je urodila s oko devet milijuna novih birača i promijenila strukturu biračkog tijela u nekima od ključnih tzv. nepostojanih država (swing states), te poziv biračima da iskoriste mogućnost ranog glasovanja, izmijenili su strategiju kampanje i ponašanje birača kao ni jedna druga predsjednička utrka u povijesti, ocjenjuju stručnjaci.

Američke TV mreže u subotu prenose snimke dugih redova iz Floride, Oklahomi i drugih država u kojima građani satima čekaju na rano glasovanje, negdje i po osam i više sati.

Izniman odziv na posebna rana birališta i ogroman interes koji prati ove povijesne američke izbore, izaziva zabrinutost izbornih dužnosnika da će u utorak dugi redovi, višesatna čekanje i drugi problemi biti prisutni na velikom broju birališta.

Posebna birališta za rano glasovanje u nekim državama ostaju otvorena i preko vikenda te u ponedjeljak, pa se predviđa da bi oko 40 milijuna američkih birača ove godine moglo glasovati ranije ili u odsutnosti. Godine 2004. tu je mogućnost iskoristilo 22.5 milijuna birača.

Obojica predsjedničkih kandidata, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain se nadaju da će im pripasti lavovski dio od dosadašnjih 23 milijuna glasova, a njihove kampanje su pojačane u državama gdje i dalje traje rano glasovanje.

Kalkulacije CNN-a i drugih novinskih kuća govore da većina ranih birača pripada registriranim demokratima, jer je Obamina kampanja bila posebno agilna u pozivanju svojih pristaša da iskoriste tu mogućnost.

"To me ne bi iznenedilo, no i republikanci su također počeli sustizati", izjavio je za CNN Paul Gronke iz Informativnog centra za rano glasovanje.

Od 23.298,564 glasova danih osobno ili poštom u 25 država, za najmanje 6.057,527 ili 26 posto je utvrđeno da su registrirani demokrati ili republikanci, prema navodima izbornih dužnosnika. Od toga broja, 57.8 posto su demokrati, a 42.2 posto republikanci.

Mnoge države koje organiziraju rano glasovanje ne bilježe stranačku pripadnost birača. Statistika ranog glasovanja u pojedinim državama ne predstavlja izborne rezultate. Brojni američki birač koji su registrirani kao pristaše jedne stranke ne glasuju uvijek za njezine kandidate.

Glasnogovornik McCainove kampanje Tucker Bounds priznao je da su demokrati obavili dobar posao mobilizirajući pristaše da izađu na rano glasovanje.

John McCain je također ohrabrivao birače, no to nije bio prioritet kampanje, rekao je Bounds istučući da je demokratima rano glasovanje bilo prioritet.

Menađer Obamine kampanje David Plouffe izjavio je da je kampanje bila uspješna u motiviranju birača za rano glasovanje zahvaljujući širokoj mreži dragovoljaca te je najavio da će se to u punoj snazi pokazati tijekom vikenda na Floridi i u Sjevernoj Karolini, dvije države gdje ankete pokazuju mrtvu trku Obame i McCaina.

McCain bi mogao bolje proći kod prebrojavanja glasova danih u odsutnosti u kojima tradicionalno dominiraju republikanci.

Rano glasovanje je drugačije regulirano u svakoj saveznoj državi, no općenito ono omogućuje biračima da osobno ili poštom glasuju prije izbornog dana, bez posebnog opravdanja. (hina/metro-portal)

02.11.2008. 09:31:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh