« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Amerikanci sve ovisniji o analgeticima

"To je jedna od najvećih ovisničkih prijetnji s kojima smo ikad bili suočeni", upozorio je u povodu objave tih podataka voditelj američke uprave za nadzor lijekova

Fotografija vijesti
Više o

zlouporaba droga

,

analgetici

,

ovisnost o lijekovima

Unatoč tomu što se o njemu rijetko govori, ovisnost o lijekovima protiv bolova polako postaje jedan od najvećih problema sustava javnog zdravstva u SAD-u, prenosi Hina. Pokazalo se kako više od 70 posto ovisnika o lijekovima do njih dolazi preko prijatelja i obitelji, najčešće uz njihovo znanje.

Ovisnost o lijekovima protiv bolova danas je u SAD-u odgovorna za više slučajeva predoziranja sa smrtnim ishodom od kokaina i heroina zajedno.

"To je jedna od najvećih ovisničkih prijetnji s kojima smo ikad bili suočeni", upozorio je u povodu objave tih podataka voditelj američke uprave za nadzor lijekova Michele Leonhart.

Istraživanje ovisnosti o analgeticima dio je stalnog praćenja zdravstvenog stanja i navika 70 tisuća Amerikanaca starijih od 12 godina i ukazuje na rastući zdravstveni i sigurnosni problem.

Procjenjuje se da sedam milijuna Amerikanaca zloupotrebljava lijekove protiv bolova i lijekovi koji se izdaju na recept odgovorni su za 75 posto svih smrti od predoziranja prema saveznom američkom uredu za kontrolu i prevenciju bolesti. Istraživanje je pokazalo da su za tri od svake četiri smrti od predoziranja lijekovima odgovorni analgetici koji sadrže opijate.

Činjenica da je kućna ljekarna najveći krivac za zloupoterbu analgetika stavlja pred američke vlasti izazov da educiraju korisnike analgetika kako da ih se riješe na odgovarajući način kad im više ne trebaju kako ne bi pali u pogrešne ruke.

Istraživanje pokazuje da je 55 posto osoba koje zloupotrebljavaju analgetike do njih došlo besplatno u krugu obitelji ili prijatelja dok ih je 11 posto te lijekove kupilo od istih izvora, a pet posto ih je ukralo. Oslanjanje na prijatelje i obitelj kao izvor lijekova najčešće je među novim i povremenim korisnicima.

Među kroničnim ovisnicima o analgeticima 25 posto ih je dobilo od svog liječnika, a nešto veći postotak kupuje ih od ilegalnih preprodavača, prijatelja, članova obitelji ili preko interneta. Oko 40 posto dugotrajnih ovisnika do lijekova dolazi besplatno u krugu prijatelja ili obitelji.

03.05.2012. 18:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh