« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
RAT U SIRIJI

Amerikanci sirijskom predsjedniku: Prestani ubijati svoj narod

"Naša poruka Asadovu režimu je: zaustavite ubijanje svojih ljudi. Zaustavite nasilje i obvežite se na prekid vatre i punu provedbu Annanova plana", poručuje SAD

Fotografija vijesti
Više o

Bijela kuća

,

Bašar al-Asad

,

rat u Siriji

Nakon što je specijalni izaslanik UN-a Kofi Annan ustanovio kako Sirija ne poštuje u potpunosti uvjete primirja, Bijela je kuća vrlo otvoreno poručila Bašaru al-Asadu da prestane ubijati svoje ljude, prenosi Hina.

U neuobičajeno izravnom obraćanju režimu u Damasku, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame, Jay Carney, rekao je s govornice Bijele kuće: "Naša poruka Asadovu režimu je: zaustavite ubijanje svojih ljudi. Zaustavite nasilje i obvežite se na prekid vatre i punu provedbu Annanova plana. Povucite svoje postrojbe, svoj materijal, opremu i oružje, iz urbanih naselja".

"Iako postoje neki znaci da se prekid vatre uvjetno poštuje u ovome trenutku, to nije isto što i puna provedba obveza koje je Asadov režim preuzeo prije 12 dana kada je rekao da će provesti Annanov plan", rekao je Carney.

Annanov plan u šest točaka poziva na okončanje krvave 13-mjesečne represije nad prosvjednicima koji se protive Asadu, čija obitelj željeznom rukom vlada Sirijom već četiri desetljeća. UN procjenjuje da je u nasilju režima ubijeno oko 9.000 ljudi. Annanov plan također poziva na razgovore između Asadove vlade i oporbe u pokretanju "političke tranzicije".

13.04.2012. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh