« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
HRVATSKA PAMET

Amerikanci otkrili preteču Google Mapsa u Varaždinu

U gradu za koji vjeruju da je "negdje u Europi", Veljko Sekelj napravio je šest godina prije Google Mapsa vrlo sličnu aplikaciju

Više o

Keith Olbermann

,

Air Canada

Amerikanci su se malo pozabavili "internetskom arheologijom" i došli do zaključka da je preteča današnjih mapovnih servisa, poput Google Maps ili Bing Maps - nastala u Varaždinu.

PalmBreeze Cafee je edukativna emisija koja se emitira na američkom Education Networku, floridskoj tv postaji CC 97, te putem YouTube-a, a bavi se zanimljivim web stranicama širom svijeta.

Prošli tjedan su gospoda koja vode emisiju (Kim Cavanaugh i Lee Keller), otkrili nešto što ih je oduševilo, u Varaždinu, za koji vjeruju da je "negdje u Europi".

Radi se o interaktivnoj Flash mapi Varaždina pod nazivom Varaždin2000, s kraja prošlog stoljeća (za primjer - Internet kakvog danas znamo, odnosno world wide web je u funkciji od 1993, prije sedamnaest godina) Varaždinca Veljka Sekelja, koji ga je izradio sa samo - 19 godina.

Koliko smo uspjeli saznati surfajući netom, genijalni Varaždinac sada radi, naravno, u Njemačkoj - u Stuttgartu kao informatički konzultant.

Varaždin2000 je, prema autoru, prva i najstarija Flash mapa na Internetu.

Pregledom stranice američki su "web arheolozi" zaključili da se radi o - pretečoj Google Mapsa i Bing Mapsa, prema konceptu pretrage i prikaza informacija o gradu.

I nisu mnogo pogriješili, jer Google Maps je pokrenut tek u veljači 2005. godine, kad je Varaždin 2000 postojao već - šestu godinu.

A kad smo već kod Google Mapsa - tko želi u Hrvatskoj raditi za njih, može se zaposliti kao terenski vozač bicikla, sudeći prema oglasu koji su dali na Posao.hr.

Izvor: evarazdin.hr
29.04.2010. 12:28:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh